Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj mám jeden příklad (k procvičení), ze kterým si moc nevím rady jak postupovat. (substituci tu řešila uživatelka zuzik1, ale dál už to počítané není), já jsem se dostala až po substituci, ale nevím jak potom dál.
Zadání:
Udělala jsem substituci
,
Pak když to dosadím zpátky tak mám rovnici:
napadlo mě, že bych derivaci převedla na
pak to zitegrovat
ale nevím, zda je můj postup správný. Mohl by mi prosím někdo poradit, co stím mám dělat a jak postupovat?
Děkuji
Ahoj,
podle mě to máš správně. To dole vyřešíš jako klasickou separovatelnou rovnici. Vyšlo mi . Pak akorát stačí najít podmínku pro c, aby to pod odmocninou bylo větší nebo = než 0, dosadit zpátky, a dopočítat y. Možná to pak dosadit to původní rovnice, jestli to fakt vyšlo správně.
Mno a když to teda dosadím do rovnice tak stím pak mám dělat co? Potřebovala bych se nějak dostat k tomuto výsledku.
Já vůbec nevím jak tady postupovat a ve skriptech to máme napsaný tak jaksi divně, že se vtom nedokážu zorienovat. :-(
Když máš , tak už to stačí akorát dvakrát zintegrovat(substituce a vzoreček). Tady je ale docela lehký si ověřit správnost toho dosazením do původní rovnice, tak doporučuju udělat nejdřív to, než se pouštět do zuřivýho integrování:)
Zkusila jsem to nějakým způsobem dopočítat, ale asi tam dělám někde nějakou blbou chybu ve znamínkách, protože se nemůžu dostat k výsledku.
Další substituce:
a
Dosadím do
opět integruju
mno a toto mi vyšlo a nevím, jestli jsem tam udělala chybu nebo něco úplně špatně. Nevím jak se mám dostat ktomu výsledku, co jsem psala víš.
je totez co
jenom jsou konstanty C_2 a C_3 trikrat vetsi resp. mensi, podle toho, ze ktere to beru strany
Stránky: 1