Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nevím si rady.. jak je tam písmenko, tak jsem vyřízená :(
Prostřednictvím výpočtu determinantu matice A rozhodněte, pro která reálná a je matice A regulární.
a 1 2 3
0 1 4 2
1 2 0 1
0 1 1 2
podle výsledku se a nesmí rovnat - 1/3

↑ becmi:
Zkus použít rozvoj determinantu podle prvního sloupce. Vyjde ti determinant jako funkce parametru a, ten se nesmí rovnat nule.
↑ OiBobik:
Když jsem udělala rozvoj podle prvního sloupce, tak mi vyšlo a.0 - 4 to je správně nebo ne?
Ahoj, nejprve jsem si prohodil 1. a druhý sloupec, abych dostal a1=1
Použil jsem vzorec pro redukci stupně determinantu a vyšel mi nový determinant:![kopírovat do textarea $
A'=
\left[ {\begin{array}{ccc}
-a & 2 & -1 \\
(1-2a) & -4 & -5 \\
-a & -1 &-10 \\
\end{array} } \right]=3+9a$](/mathtex/b6/b6a304b2d1711f333685e5a0415b15f3.gif)

Konečně : 

Bohužel vzorec který jsem použil je jednoduchý, ale opravdu netuším, jak to zapsat pomocí latexového editoru, už tohle mi dalo opravdu veliký problém, pracuji na tom od desíti hodin s tím, že výsledek mi trval 15 minut. Pošlu vzorec případně do e-mailu.
↑ OiBobik:
takže
a 1 2 3 |1 4 2| |1 2 3|
0 1 4 2 = a (-1)
|2 0 1| + 1 (-1)
|1 4 2| = a.1.[1.0.2-1.0.2] + 1.1.[1.4.2-3.4.1] = a.0 - 4
1 2 0 1 |1 1 2| |1 1 2|
0 1 1 2
dělala jsem to podle poznámek, jak jsme to dělali ve škole..
↑ Alivendes:
Aha.. mockrát děkuju.. mohl bys mi tedy ten vzorec poslat do mailu? slyším o něm poprvé

↑ becmi:
Aha, tak problém je, jak se počítají determinanty na 3x3 maticích:
(zde graficky, aby se to nezdálo tak šílené). Pak by to mělo vycházet stejně jako ↑ Alivendes:.
↑ OiBobik:
no já vím, že na matice typu 3x3 se používá Sarrusovo pravidlo.. ale tohle je matice typu 4x4, takže na tuhle to pravidlo neplatí, ne..?

↑ becmi:
No na tu celou matici 4x4 to samozřejmě neplatí.
Ale ten rozvoj podle řádku převádí determinant té matice stupně 4 na nějaké determinanty nějakých matic stupně 3. A na tyto matice už lze použít Sarrusovo pravidlo.
↑ becmi: ↑ OiBobik:
Záleží. co komu vyhovuje, já počítání přes minory nemám rád.
Došel můj e-mail ??
↑ Alivendes:
↑ OiBobik:
Ano, ano. děkuji, pomohlo mi to.
Teď mi to konečně vyšlo správně oběma způsoby - jak podle vzorce por redukci determinantu tak i podle toho rozvoje sloupce a poté Sarrusovo pravidlem.
Děkuji vám mockrát oběma za pomoc :)
Stránky: 1