Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
potřeboval bych jen odhalit chybu ... V postupu samotném chyba nebude, bude tam nějaká numerická chyba, která se mi nedaří odhalit díky :)
Uploaded with ImageShack.us
Postup:
získám diskriminanty pro obě kvadratické rovnice a napíšu v součinovém tvaru:
pokrátí se mi to a rovnou můžu dosadit x, protože jsem se zbavil neurčitosti:
výsledek má být ale 
Díky ... :)
↑ FlyingMonkey:
Po vydelení čitateľa a menovateľa zátvorkou
vyšiel nasledovný čitateľ a menovateľ:
jenom taková poznámka: není třeba počítat diskriminanty a řešit rovnice. stačí dosadit -2/3 a buď dostaneme jasnej výsledek, nebo 0/0. pak ale víme, že -2/3 je kořenem obou polynomů a rovnou můžeme dělit příslušným kořenovým činitelem
↑ Stýv:
Ozaj ... :-)
Robila som to síce bez diskriminantu a delila som rovno čitateľa aj menovateľa zátvorkou, ale že ju písať nemusím, to mi nezišlo na um... :-)
Ako hovorím deťom, keď nacvičujeme nejaký algoritmus: zvyk je železná košeľa...

Hmmm ... to je divný, jaktože mi to nevychází přes diskriminanty ...Ty kořeny mám určitě dobře:
pro čitatel:
odmocnina pak 13
Druhý kořen: 
Pro druhou rovnici pak: D=25 odm. 5
Takhle když to vidím, přijde mi, že to mám dobře ... Vidíte tam někdo chybu prosím?
Díky za řešení pomocí dělení, ale mně je blíže k srdci to běžné řešení přes diskriminant :)
V dělení polynomů si nejsem moc jistý :o))
Edit: Stýv - jop, to mi je jasné :o) Jenomže já v tom dělení dělám strašné chyby ;) Kord, když jde o zlomky :) Takže pro mě je jistota ty diskriminanty, teď jsem se právě zhrozil, protože mi to nechce vyjít :D
Díky za pomoc a hezký večer,
F.M.

Tady je problém, že rozkládáte polynom 1x^2 + bx + c, ale v zadání máte před kvadratickým členem něco jiného než jedničku. Tak si tu konstantu vytkněte a hned vám to pojede.
Že to máte špatně složené uvidíte při roznásobení. Dostanete jiný polynom než původně.

Takže se počítání zlomků nevyhnu :o)
Díky
↑ FlyingMonkey: ale ne, ale musíš si ovědomit, že rozklad je
, nikoli jenom