Ahojte,
ja by som potreboval poradit ako by som to mal počitat lebo som si to aj kresli aj počuital a stale mi to nevychadza...
Dvaja plavaju v bazéne, ktorého širka je 40 m. Jeden plave na šírku a to stredom bazénu. Druhý zase na ďlžku. Obaja plavaju rovnakou rychlostou a obaja naraz skočili do bazena, a po preplavani 510 m sa stretli.. prosim pomožte

↑ Euklides:
Ten co plave na délku musí uplavat n celých bazenů a k tomu
ještě polovinu bazénu a celkem to představuje 510 m
Stačí tato nápověda?
Dále je třeba uvažovat, že délka je větší než šířka bazénu
Když označím
n - počet celých bazénů
x - délka bazénu
Rovnice:

↑ Euklides:
Dá se to vypočítat metodou "zkusmo"
Dá se to omezit na 

↑ Euklides:
Tak třeba úvahou, ale je to také více možností
1) délka bazénu 1020 m
2) délka bazénu 340 m
...
Obecně 510=kx/2, kde k jsou čísla 1,3,5,... a x délka bazéna

↑ marnes:
Ano, ale nikde v zadání není zmínka o tom, že délka bazénu je celé číslo.
Abychom to mohli seriózně spočítat potřebujeme znát přesné zadání úlohy.

↑ Cheop:
To je sice pravda, ale dle mého podmínka střetnutí po 510 metrech stačí. Já v té své úvaze o podmínce celého čísla ani neuvažuji, Když bude k velké, tak i tyto hodnoty by připadaly v úvahu.
1020, 340, 202, 144,28..., 112,22...,

↑ Honzc:
Tak nevím asi jsem to nepochopil.
n - udává počet celých bazénů na délku
Ten co plave na délku uplave 8.5 bazénu a ten co plave na šířku uplave 12.75 bazénu.
Délka bazénu je v tomto případě 60 m
Oba uplavou 510 metrů
↑ Cheop:
Já netvrdím, že pro n=8 neuplavou 510 m. Já jenom tvrdím, že se potkají už jednou předtím. (a to po uplavání 210m, tedy na šířku uplave 5.25 bazénu a na délku 3.5 bazénu)
A ve větě
Euklides napsal(a):
... Obaja plavaju rovnakou rychlostou a obaja naraz skočili do bazena, a po preplavani 510 m sa stretli...
je myslím dost jasně naznačeno, že po těch 510 m se střetli poprvé.
↑ Cheop:
Samozřejmě, že nejenom. Všechna řešení co jsi napsal, tak platí, pouze to kdy je délka 60 m tak to ne.
Oni se samozřejmě budou míjet, ale srazí se (to je budou ve stejný čas na stejném místě) pouze při těch 12-ti délkách (pokud bereme, že délka je větší než šířka a délky bazénu nemusí být celé číslo). Pro celá čísla jsou možné délky: 1020,340,204,68
Při délce bazénu 60 m se totiž potkají po uplavání 210 pak znovu při 270 a ještě 450 m a nakonec 510 m.
Úloha by byla pěkná, kdyby v zadání bylo .... a po uplavání 510 m se potkají už po čtvrté.
↑ ((:-)):
Zdravím,
1. ta šířka 40 m se samozřejmě uvažuje.
2. každý uplaval 510 m (alespoň tak to chápu já)
Ten co plave na délku totiž musí stát na začátku tak, že po pravé ruce bude mít 30 m a po levé 10 m, přičemž ten co plave na šířku začíná po jeho pravé ruce.(to vychází z toho, v jakém místě bazénu skončí palvající na šířku - je-li délka x-ová souřadnice a šířka y souřadnice, počátek v levém dolním rohu, pak konečná pozice je [d/2,30], kde d je délka bazénu)
↑ Euklides:
prosím o originál zadání, ne jeho převypravené varianty, děkuji.
--------------------------
Možné znění zadání. Zdravím v tématu.