Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zadání
Rozhodni, zda je následující skupina báze R4
u1 = (1;2;0;1) u2 = (3;7;2;1) u3 = (-1;1;5;-1)
Ověřil jsem nezávislost, ale nevím, jak se s tím má pokračovat.
Vytvořil jsem rovnici
x = c1u1 + c2u2 + c3u3, tu pak rozepsal na soustavu, ale tam už jsem byl v koncích. Můžete mi prosím někdo poslat, jak postupovat dál? Ani mi není moc jasný, kdy vektory tvoří a kdy netvoří bázi R^n. Díky moc.
↑ Rumburak:
No, musím říci, že tomu fakt nějak nerozumím, studuju dálkově a těch 30 vteřin výkladu nějak nestačilo. Pak už jsme se k tématu nevraceli.
↑ Queeg 500:
Docela přehledně je to vyloženo, myslím zde.
EDIT. Ale chtělo by ještě to zkonfrontovat s nějakým podrobnějšám materiálem (třeba skripta). Leccos je i na webu,
hledej pod hesly "vektorový prostor" , "lineární prostor", "lineární (ne)závislost vektorů", "báze", "dimense".
↑ Rumburak:
Já už jsem o tom něco početl, ale nějak to pořád není ono. Myslím, že nejlíp bych to pochopil na konkrétním příkladu s postupem řešení. Na přednášce jsme pro ilustraci měli příklad s dvěma vektorama a každej měl dvě složky. To docela pobírám, ale tři čtyřsložkový vektory, to už nějak nejde. Pokud bys mi mohl poslat, jak by ses s daným zadáním vypořádal, řekl bych, že už bych zvládl i další podobný příklady.
↑ Queeg 500:
V
existuje tzv. standardní báze tvořená vektory
,
,
,
,
takže například vektor
má v této bázi (označmč ji třeba E) jednoznačně určené vyjádření
.
Jak vidíme , uvažovaná báze E prostoru
má 4 prvky, tudíž