Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
mam tento priklad spravne spocitany i postup? nerad bych aby mi zase neco chybelo.
Nalezněte jádro a obor hodnot lin. zobrazení A: R^3 -> R^2 definovaného předpisy A((1,1,-1))=(1,1) A((1,-1,1))=(2,2) A((-1,1,1))=(-1,-1)
najdu jadro:
[0,0]=a1A(f1)+a2A(f2)+a3A(f3)
[0,0]=a1[1,1]+a2[2,2]+a3[-1,-1]
1 2 -1 0 ~ 1 2 -1 0
1 2 -1 0 ~ 0 0 2 0
a1=-2p, a2=p, a3=0; p
R
x =
= -2p[1,1,-1]+1p[1,-1,1]+0p[-1,1,1] = [-1p,-3p,-1p] = p[-1,-3,-1]
Jadro
= <[-1,-3,-1]>
urcim obor hodnot:
H(A)=<[1,1],[2,2],[-1,-1]> = [1,1]
protoze 2.[1,1]=[2,2]
-1.[1,1]=[-1,-1] jsou tedy obsazene v [1,1]
Obod hodnot ![kopírovat do textarea $H(A)= \{<[1,1]> \}$](/mathtex/60/60335f142018273678499cc2a2e1d4fe.gif)
↑ jiskra:
Ahoj.
Pro kontrolu je dobré využít obecné vlastnosti lineárních zobrazení mezi prostory konečné dimenze.
Dimenze prostoru, z něhož zobrazujeme se rovná součtu dimenzí jádra a oboru hodnot.
Zde zobrazujeme z prostoru dimenze 3. Jádro Ti vyšlo jednodimenzionální a obor hodnot rovněž. Takže by někde měla být chyba.
pri psani jsem pouze zkratil zapis upravy matice
1 2 -1 0 ~ 1 2 -1 0
1 2 -1 0 ~ 0 0 2 0
cele je
1 2 -1 0 ........~ 1 2 -1 0 ........~ 1 2 -1 0
1 2 -1 0 r2-r1 ~ 0 0 2 0 1/2r1 ~ 0 0 1 0
jinak jsem napsal kompletni muj postup.
slovne:
1,hledam vektor a
R2, ktery je nulovym vektorem
R2
a=[a1=-2p, a2=p, a3=0; p
R]
2,vypocitam pomoci nuloveho vektoru a zobrazeni A(f1), A(f2), A(f3) jadro. A(f1)=A(1,1,-1) ...

nejsem si jisty jestli mam postup spravne, ale HLAVNE nevim jestli mi neco nechybi. posledne mi neuznal priklad i pres spravne reseni. Proto taky chci vedet jestli mi nechabi neco duleziteho.
↑ jiskra:
Než se tím budu podrobněji zabývat, upozorním na chybu při Gaussově eliminaci:
matice, která má dva stejné řádky, vlastně obsahuje jedinou nezávislou rovnici, takže správně je:
1 2 -1 0 ~1 2 -1 0
1 2 -1 0 ~0 0 0 0
odkud je vidět, že můžeme volit dva parametry libovolně a třetí se dopočítá z té jediné netriviální rovnice... proto je jádro dvoudimenzionální.
Chápeš? Zkus si to opravit a dopočítat.
↑ jiskra:
Dovol mi, upravit si značení (abych nemusela psát indexy).
u = (1,1,-1), v= (1,-1,1), w = (-1,1,1). Známe obrazy těchto vektorů.
u,v,w tvoří bázi
a vůči této bázi má matice zobrazení tvar
A=(1 2 -1)
(1 2 -1) , což znamená, že pro každý vektor z
, zapsaný jako
, kde řecká písmena jsou souřadnice
vůči bázi
platí:
A . (
) = (
)
(
) (
)
(
)
, kde vpravo jsou souřadnice obrazu z
vzhledem ke kanonické bázi (1,0),(0,1).
Jádro. Hledáme takové vektory z, že
A . (
) = (0)
(
) (0)
(
)
Gaussovou eliminací dostaneme,
(1,2,-1)
(0,0, 0), takže
můžeme volit libovolně souřadnice
vektoru
. Pro souradnici prvni plati (viz prvni radek matice):
Zjistili jsme, že každý vektor
jádra lze napsat jako
Zbylé úpravy spočívají v tom, že za u,v,w dosadíme a roznásobíme, bety, gammy dáme k sobě a pak vyjde něco takového:
, kde
dopočítáš :)
Pak muzes psat, ze jadro je
, protoze vysledek byl zapsany prave jako linearni kombinace techto dvou vektoru.
Pozor, vektory
spolu nemají nic společného, jen mě došla písmenka.
Musím na oběd,
zatím.
↑ jiskra:
Ano. Takto mi to vyšlo.
q tam psát nemusíš, první vektor můžeš vynásobit 1/2.
Edit:
{Jen dumám nad tím, že podle výsledku by měl být vektor
prvkem jádra ale zjevně není - jeho obraz je podle zadání zjevně není.} To v zavorce je nesmysl, nechavam to zde, abych neudelala vetsi zmatek.
Edit:
Promiň, píšu už nesmysly.
Je to vše správně.
Vektor (0,1,0) je v jádru!
Vše už je vpořádku!
↑ jiskra:
Můžeš se přesvědčit. Ten zmatek jsem vyrobila kvůli následující skutečnosti:
Matice A je vyjádřená vzhledem k bázi u,v,w. Jádro jsme zapsali jako kombinaci vektorů, jehichž souřadnice ale vyjadřujeme vůči kanonické bazi.
Kdybychom chtěli vyjádřit jádro jako lineární kombinaci dvou vektorů v souřadnicích původní baze, tj. u,v,w, jenom bychom nedosadili za u,v,w do rovnice a vyšlo by nám:
, coz nám říká, že v bázi u,v,w jsou souřadnice vektoru
:
To si lze jednoduše ověřit tak, že vektorem (-2,1,0) vynásobíme matici A zprava a musí vyjít nulový vektor.
Stejně tak s vektorem (1,0,1).
To, že pak obraz každé jejich lineární kombinace je nulový vektor je důsledkem linearity zobrazení.
Hodně štěstí v Lineární Algebře.
A
↑ jiskra:
Kdyby náhodou, prof. Souček (nebo možná doktor Somberg) na MFF napsal skripta z lineární algebry pro prváky fyziky. Jsou stručná, ale obsahují základní pojmy. Doporučuji si je stáhnout.
Je samozřejmě vždy otázka, zda je lepší vědět trochu více teorie nebo ne. Když se to nepřehání, pomůže to pak k získání větší jistoty a přehledu. Zas na druhou stranu, když se to přežene, člověk se nikam nedostane.
↑ jiskra:
Ten link na příslušná skripta jsem viděl v tomto vlákně , příspěvek tušímže #7 .
Stránky: 1