Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu, už tři dny počítám tento příklad, podle online výpočtů má vyjít jinak, někde dělám chybu, ale už jsem tak pryč, že nemám tušení kde. Jeden z nejlepších výpočtů posílám pro posouzení. Za každou radu budu velice ráda.
Děkuji
S.
↑ stodvacitka:
Určite je chyba tu, ale celé som to ešte neprešla.
Postup mi pripadá zložitý, ale možno nie je...
↑ stodvacitka:
Ahoj.
Nespecifikuješ zadání úlohy, ale předpokládám , že se měla určit funkce inversní k funkci f definované předpisem
(1)
.
Pokud jsem zadání odhadl správně, pak první chybou bylo psát v (1) f(y) místo f(x) . Ale napsat y místo f(x) už je v pořádku,
dokonce je to žádoucí. Máme tedy rovnici
(2)
.
Nalézt i.f. k (1) předpokládá nejprve vyřešit rovnici (2) s neznámou x a paremetrem y (včetně provedení diskuse řešitelnosti).
Teprve až tento dílčí úkol budeš mít splněný, můžeš na základě jeho výsledku zahájit úvahy o inversní funkci k (1).
Druhou Tvojí chybou bylo, že ses při řešení pokoušela o jakési rafinovanosti, do kterých ses zamotala.

↑ Rumburak:
Ahoj, díky moc za pomoc, definiční obor je OK, takže inverzka existuje... mkrnu na to, děkuju oběma za pomoc
↑ stodvacitka:
Té poznámce o tom, že definiční obor je OK a proto i. f. existuje, nerozumím . Důležité je, aby funkce, k níž hledáme inversní, byla na svém d.o. prostá.

↑ Rumburak: jo, máš pravdu, jsem úplně mimo, myslela jsem něco jiného, spletla jsem si to se souměrným definičním oborem

Tak takhle by to mělo byt v pořádku, děkuju moc za pomoc