Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2011 21:41

patrick369
Zelenáč
Reputace:   

Newtonova metóda pre komplexné korene

Zdravim, potreboval by som pomôcť s týmto príkladom. Newtonovej metóde rozumiem, lenže pri komplexných číslach mám s tym problém. Vedel by mi niekto poradiť ako postupovať? Mám si najskôr dosadiť x+jy za z a vyjadriť reálnu a imaginárnu časť? Lenže potom nastáva problém s derivaciou keďže to je už derivacia dvoch premennych. Prosím ak by bol niekto ochotný aby mi poradil ako na to lebo ja si neviem rady a chýba mi nejaký vzorový príklad. Ďakujem.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-11/76055_newton.jpg

#2 16. 11. 2011 22:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Newtonova metóda pre komplexné korene

Zdravím,

kompletně jsme tu úloho nerozebírali (dom. úkol VUT?), náznak je zde. Dosazováním a porovnáním reálné a imaginární části bys měl dojit na funkci jedné proměnné y=f(x) (zkoušel jsi?). Také počáteční aproximace je po porovnání $x_0=1$, $y_0=1$

Případně sem napiš, co vychází při dosazování zadaného z=x+jy do zápisu "řešení rovnice...". Děkuji.

#3 16. 11. 2011 23:17

vanok
Reputace:   742 

Re: Newtonova metóda pre komplexné korene

Ahoj ↑ jelena:,
Toto si précisant, iste ti to da myslienky
http://www.teachers.ash.org.au/miKemath … index.html

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí