Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den (ráno, případně noc),
mám takový hloupý problém a nevím si rady, jak ho vyřešit. Nedávno jsem naprogramoval software pro různé manipulace s kombinacemi, pak jsem implementoval blacklisting, aby bylo možné kombinace obsahující zadaná čísla zahodit a dnes jsem implementoval opak - whitelisting, tedy aby bylo možné vybrat pouze kombinace obsahující zadaná čísla a zahodit všechny ostatní. S implementací problém nebyl, ale u toho whitelistingu neumím dopředu vypočítat, kolik těch kombinací bude. Umím je vygenerovat, takže pak jejich počet umím i tupě sečíst dohromady, ale nevím, podle jakého vzorce bych mohl dopředu vypočítat, kolik jich bude. Snad vše objasní následující schématické zobrazení:
Sloupec A: všechny 3-kombinace z 1..5
počet kombinací = K(3,5) = 5! / (3! * 2!) = 120 / 12 = 10
Sloupec B: blacklist čísla "2" (tj. všechny kombinace, které neobsahují číslo "2").
počet kombinací = K(3,4) = 4! / (3! * 1!) = 24 / 6 = 4
Sloupec C: whitelist čísla "1" (tj. všechny kombinace, které obsahují číslo "1").
počet kombinací = ?????? = 6
Sloupec D: blacklist čísla "2" a zároveň whitelist čísla "1".
počet kombinací = ?????? = 3
A B C D
1. 1,2,3 1. 1,2,3
2. 1,2,4 2. 1,2,4
3. 1,2,5 3. 1,2,5
4. 1,3,4 1. 1,3,4 4. 1,3,4 1. 1,3,4
5. 1,3,5 2. 1,3,5 5. 1,3,5 2. 1,3,5
6. 1,4,5 3. 1,4,5 6. 1,4,5 3. 1,4,5
7. 2,3,4
8. 2,3,5
9. 2,4,5
10. 3,4,5 4. 3,4,5Sloupec A je jasný, všechny 3-kombinace z množiny 5 prvků. Celkem 10 kombinací.
Obecný vzorec K(k,n).
Sloupec B je taky jasný, všechny kombinace bez jednoho čísla, to je vlastně jinými slovy všechny kombinace z množiny o 1 prvek menší. Celkem 4 kombinace.
Obecný vzorec pro b blacklistovaných prvků by byl K(k,n-b), kde b nesmí být větší než n-k.
Sloupec C - pouze kombinace, které obsahují konkrétní prvek. Vím, že takových kombinací je 6, ale nevím, jak se k tomu číslu dostat.
Sloupec D kumuluje podmínky sloupců B a C. Taky nevím, jak se dostat k číslu 3, ale předpokládám, že až budu vědět, jak vyřešit C, tak budu i vědět D.
Ještě jednou se omlouvám za asi hloupý dotaz :-)
//EDIT: tak po půlhodině tupého zírání na výše uvedenou tabulku a druhé půlhodině nevěřícného ověřování jsem asi došel k řešení.
Ono se vlastně todle (tabulka C):
1,2,3
1,2,4
1,2,5
1,3,4
1,3,5
1,4,5
dá chápat jako todle:
1,2
1,3
1,4
2,3
2,4
3,4
což jsou všechny 2-kombinace ze 4 prvků. Na to by šlo koukat jako na podmnožinu, kde je o 1 méně prvků a jsou z nich vytvořeny (k-1)-kombinace.
Takže obecně by se to snad dalo vyjádřit tak, že pokud chci ze všech k-kombinací z množiny n prvků vybrat pouze takové kombinace, které obsahují pouze vybrané prvky (jejichž počet je w, přičemž w nesmí být větší než k), tak to lze vypočítat jako počet (k-w)-kombinací z množiny (n-w) prvků, neboli K(k-w,n-w). Kdyby w se rovnalo k (tedy ve výsledku by měla být pouze jedna jediná kombinace), tak by se to počítalo jako n! / ( 0! * (n-0)! ) = n! / n! = 1, což souhlasí.
A tím pádem řešení pro sloupec D, který kombinuje dohromady blacklisting i whitelisting by byl obecný vzorec K(k-w,n-b-w), což by v tomto konkrétním případě bylo K(2,3) = 3, což také souhlasí.
Tak jsem si asi odpověděl sám, hm, omlouvám se za zbytečné vlákno :-( Jen bych poprosil, kdyby mi to pro jistotu někdo mohl zkontrolovat, že si nepletu pojmy s dojmy.
↑ johnsmithx:
kombinace obsahující prvek 1 = všechny kombinace - kombinace neobsahující prvek 1
ve tvém konkrétním případě
↑ zdenek1:
Díky, to je další možnost, jak to vypočítat. Že jsem to z té tabulky nevykoukal, když to přímo bije do očí, že 6 = 10 - 4..
Ale to moje řešení
je kratší.. Každopádně dává to stejný výsledek jako tvé řešení. 
Tedy obecně by zřejmě mělo platit: 
..což je vlastně
, což je prej nějaká rekurzivní formule, aspoň to píšou tady. No to je vtipný, o kombinacích vůbec nich nevím a vymyslel jsem polovinu vzorce :-)
Tak díky, todle je vyřešeno, teď hurá na další problém.
Stránky: 1