Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, můžete mi někdo vysvětlit co znamená derivace "něčeho" podle "něčeho" ? Např.: derivace náboje podle času (výpočet elektrického proudu)?
↑ night_gnome: Ahoj, ja si to predstavujem ako krivku v ktorej sú zakódované prvé derivácie , druhé derivácie tretie ...atp, takto nejak...
Na osi x znázorňujeme to podľa čoho derivujeme, teda podľa t...menovateľ, a na osi y to čo derivujeme, teda funkciu f(t)....čitateľ.

↑ pietro:
tzn.: osa x by byla v tomto případě náboj a osa y čas ?
↑ night_gnome:
Hrubo a nepresne povedané, derivácia x podľa t hovorí, že o koľko sa zmení x za jednotku času. Ak je x náboj, tak o koľko sa zmení náboj za jednotku času.
↑ lukaszh: prepáč prosím, na prvé čítanie to moje naznačenie je hrubé a nepresné, neskôr to doladíme.
↑ pietro:
Nie, na tvoj príspevok som nereagoval. To je v poriadku. Ja som to práveže išiel vysvetľovať hrubo a nepresne. Ale názorne. Možno som mal vetu v predchádzajúcom príspevku formulovať takto:
Hrubo a nepresne by sa dalo povedať, že derivácia x podľa t hovorí, že o koľko ...
aby nedošlo k nedorozumeniam.
Stránky: 1