Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 08. 2008 06:43

granit
Reputace:   

derivace

Můžu poprosit o nastřelení postupu $ (xe^x(cosx + sinx))'$ .  Jak začít ? Díky

#2 10. 08. 2008 07:14 — Editoval Jorica (10. 08. 2008 07:23)

Jorica
Místo: Vyškov
Reputace:   

Re: derivace

↑ granit:
Jedna se o soucin dokonce "tri fci". Je nutne pouzivat vzorec pro derivaci soucinu, ktery vsak mluvi pouze o soucinu dvou funkci. Uvazte proto napr. $ f(x)=xe^x$ jako "prvni fci" a $ g(x)=(\cos x + \sin x)$ jako "druhou fci" a derivujte podle vztahu pro soucin fci, pricemz v momente, kdy budete derivovat fci f(x) prihlednete k tomu, ze se opet jedna o soucin ;-)

Kdyztak se ozvete, k cemu jste se probojoval a on to tu nekdo okoukne ;-)

#3 11. 08. 2008 13:53 — Editoval Marian (11. 08. 2008 13:56)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ granit:↑ Jorica:
Je možné také použít vzorec pro derivaci více než dvou funkcí, který není příliš složitý a dá se velmi jednoduše zapamatovat. Symbolicky totiž platí vztah
$ (f_1(x)\cdot f_2(x)\cdots f_n(x))^{\prime}=\boxed{f^{\prime}_1(x)\cdot f_2(x)\cdots f_n(x)}+\boxed{f_1(x)\cdot f^{\prime}_2(x)\cdots f_n(x)}+\cdots +\boxed{f_1(x)\cdot f_2(x)\cdots f^{\prime}_n(x)}. $

Tedy pro funkci $f(x)=f_1(x)\cdot f_2(x)\cdot f_3(x)$ platí
$ f^{\prime}(x)=\left (f_1(x)\cdot f_2(x)\cdot f_3(x)\right )^{\prime}=\boxed{f^{\prime}_1(x)\cdot f_2(x)\cdot f_3(x)}+\boxed{f_1(x)\cdot f^{\prime}_2(x)\cdot f_3(x)}+\boxed{f_1(x)\cdot f_2(x)\cdot f^{\prime}_3(x)}. $

Tobě stačí pak vzít a položit
$ f_1(x):=x,\quad f_2(x):={\mathrm e}^x,\quad f_3(x):=\cos x+\sin x. $
Protože se všechny snadno derivují podle známých vzorců, výpočet bude hodně rychlý.

#4 11. 08. 2008 14:24

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Jorica:
Není nutné použít vzorec, o kterém se zmiňuješ. Opravil bych to na je možné ...

#5 12. 08. 2008 10:08

Jorica
Místo: Vyškov
Reputace:   

↑ Marian:
Souhlasim s Tvym upresnenim, ale editovat prispevek uz nebudu, snad to tazatel pochopi, ze neni vzdy NUTNE to, co nekdo tvrdi, ze nutne je :-)))))
Ja sama jsem zatancem vystacit si se vzorci a vztahy, co umim a maji obecnejsi pouziti, nez se "ucit" dalsi, pokud tam neni uspora casu a sil evidentni. Nekomu zas vyhvuje mit "kucharku" na temer kazdy typ prikladu, necham to na tazateli, jak se s tim popral. Mozna by mohl kvuli treninku zkusit oba postupy ;-) Kdo vi, na ktery postup si pak vzpomene, kdyz pujde do tuheho, ze?

#6 13. 08. 2008 06:59

granit
Reputace:   

Díky ... teď se mě konečně rozsvítilo :-) Původně jsem to zamýšlel tou první variantou, ale jelikož jsem zelenáč .. ta 2. varianta byla snažší a přehlednější ... Ta 1.varianta mě donutila se nad tím více zamyslet .. Díky díky a ještě jednou díky :)

Zápatí