Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ granit:
Jedna se o soucin dokonce "tri fci". Je nutne pouzivat vzorec pro derivaci soucinu, ktery vsak mluvi pouze o soucinu dvou funkci. Uvazte proto napr.
jako "prvni fci" a
jako "druhou fci" a derivujte podle vztahu pro soucin fci, pricemz v momente, kdy budete derivovat fci f(x) prihlednete k tomu, ze se opet jedna o soucin ;-)
Kdyztak se ozvete, k cemu jste se probojoval a on to tu nekdo okoukne ;-)
↑ granit:↑ Jorica:
Je možné také použít vzorec pro derivaci více než dvou funkcí, který není příliš složitý a dá se velmi jednoduše zapamatovat. Symbolicky totiž platí vztah
Tedy pro funkci
platí
Tobě stačí pak vzít a položit
Protože se všechny snadno derivují podle známých vzorců, výpočet bude hodně rychlý.
↑ Marian:
Souhlasim s Tvym upresnenim, ale editovat prispevek uz nebudu, snad to tazatel pochopi, ze neni vzdy NUTNE to, co nekdo tvrdi, ze nutne je :-)))))
Ja sama jsem zatancem vystacit si se vzorci a vztahy, co umim a maji obecnejsi pouziti, nez se "ucit" dalsi, pokud tam neni uspora casu a sil evidentni. Nekomu zas vyhvuje mit "kucharku" na temer kazdy typ prikladu, necham to na tazateli, jak se s tim popral. Mozna by mohl kvuli treninku zkusit oba postupy ;-) Kdo vi, na ktery postup si pak vzpomene, kdyz pujde do tuheho, ze?
Díky ... teď se mě konečně rozsvítilo :-) Původně jsem to zamýšlel tou první variantou, ale jelikož jsem zelenáč .. ta 2. varianta byla snažší a přehlednější ... Ta 1.varianta mě donutila se nad tím více zamyslet .. Díky díky a ještě jednou díky :)