Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
ptám se ohledně úlohy ze státní maturity (podzim 2011, úloha 16), která zní: "Mezi 52 kartami jsou 4 sedmičky. Každý ze čtyř hráčů si vytáhne dvě karty, které si ponechá. Jaká je pravděpodobnost, že si náhodně vybraný hráč vytáhne alespoň jednu sedmičku? "
Řešil jsem to následující úvahou: pravděpodobnosti vytažení jedné nebo dvou sedmiček se u jednotlivých hráčů liší (jak si vytahují karty jeden po druhém), vybrat si můžeme prvního až čtvrtého, přičemž výběry se navzájem vylučují a tak se jednotlivé pravděpodobnosti sčítají: 
No, P(A) tak vychází 0,1676, což by zaokrouhleno byla správná odpověď (přibližně 0,15), ale
1.) Zaokrouhluje se podezřele moc
2.) Mám tušení, že bude existovat elegantnější řešení (nebo je snad tohle špatně?)
Díky moc
je zajímavý, jak ses sérií špatných úvah dostal k překvapivě přesnýmu výsledku:) ale asi je to náhoda
1) nestačí psti pro jednotlivý hráče prostě sečíst, je třeba je předtím ještě vynásobit pstí, že vybereš daného hráče (jmenuje se to věta o úplné psti)
2) ta pst je pro všechny hráče stejná, takže ten výpočet z bodu 1) vlastně není v tomto konkrétním případě třeba provádět, jenom je potřeba
3) správně spočítat pst, že si první hráč vytáhne alespoň jednu sedmičku (doporučuju počítat přes doplňkový jev)
Je přibližně stejná, ale když si přece táhnu kartu jako třetí, tak mám jinou pravděpodobnost, že si vytáhnu tu samou kartu jako kdybych byl první, takže mi to přijde trochu nepřesný :/ Ale odpověď na otázku je jednoznačná, tak co :)
↑ Mirgeee: jenže já slovem stejná nemyslím přibližně stejná, ale prostě stejná
1/2. Ale stejně, karet přece s každým hráčem ubývá. Kdyby například bylo hráčů víc než karet, tak nějaký hráč už by měl nulovou pst, že by si vytáhl kartu, protože by na něj žádná nezbyla, ne? Takže bych řekl, že se šance postupně zmenšuje

Já bych dodal, že na ty karty se nedíváš, to je podstatné. Kdyby ses na ty již rozdané podíval, tak se pravděpodobnost změní, dokud zůstávají neznámé, je pro všechny pravděpodobnost stejná...