Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2011 16:53

gadee
Zelenáč
Reputace:   

Skládání relací

Zdravím, potřeboval bych poradit s tímto příkladem:

Mezi všemi studenty sedícími v jedné posluchárně na přednášce Úvodu do informatiky
definujeme binární relace R, S následovně:
• Student X je v relaci R se studentem Y , formálně (X, Y ) ∈ R, právě když
X sedí v první řadě (bez ohledu na Y ) .
• Student X je v relaci S se studentem Y , formálně (X, Y ) ∈ S, právě když
Y sedí alespoň o dvě řady před X (tj. mezi nimi je další řada) .
Určete, které z následujících vlastností reflexivní, symetrická, antisymetrická, tranzitivní
vždy splňuje složená relace S ◦ R.

Nějak jsem se do toho zaplantal a i přes to že už se zde podobné příklady párkrát řešily, stále si nejsem úplně jistý jak ty dvě relace složit. Mohl by mi prosím někdo poradit? Doufám že s těmi vlastnostmi už si potom poradím sám, jen přes to složení se fakt nemůžu dostat. Děkuji

#2 20. 11. 2011 17:36

radekm
Reputace:   11 
Web

Re: Skládání relací

Já relace skládám opačně než funkce, tj. S ◦ R = {(x, z) | xSy & yRz pro nějaké y}. Někdo je však skládá jako funkce: S ◦ R = {(x, z) | xRy & ySz pro nějaké y}.

#3 20. 11. 2011 18:07

gadee
Zelenáč
Reputace:   

↑ radekm:

No já bych to nejspíše potřeboval tím druhým způsobem: "S ◦ R = {(x, z) | xRy & ySz pro nějaké y}", jenže nevím jak to napasovat  na tenhle příklad

#4 20. 11. 2011 18:40 — Editoval radekm (20. 11. 2011 19:10)

radekm
Reputace:   11 
Web

Použijeme tedy definici S ◦ R = {(x, z) | xRy & ySz pro nějaké y}.

Napřed určíme, jak S ◦ R vypadá. To uděláme tak, že do definice složené relace dosadíme definice relací S a R:

S ◦ R = {(x, z) | (x sedí v první řadě) & (z sedí alespoň o dvě řady před y) pro nějaké y}.

Ještě to trochu upravíme, pokud studenti sedí ve 3 a více řadách (pokud sedí pouze v 1 nebo ve 2 řadách, bude relace prázdná, kvůli podmínce na z):

S ◦ R = {(x, z) | (x sedí v první řadě) & (z nesedí v poslední ani předposlední řadě)}.

Předpokládám, že počet studentů je alespoň 1 (doména není prázdná) - standardní předpoklad. Napřed rozeberu případy, kdy studenti sedí v 1 nebo ve 2 řadách a relace je tudíž prázdná. Relace není reflexivní, je symetrická, je tranzitivní a je (slabě) antisymetrická - vše platí, protože je prázdná.

Nyní rozeberu případy, kdy studenti sedí alespoň ve 3 řadách:

Zápatí