Je pravidlom že zo zvýšujúcou sa hustotou sa zvyšuje index lomu materialov.
Napr nejaky olej čo ma hustotu 1400 ma index lomu pod 1?
↑ miso16211: z jakého porovnání vycházejí tvé soudy ohledně hustoty? proč si myslíš, že právě tato hodnota je zlomem?
myslím si, že hustota pravidlem není
↑ mikl3:
Tak v tom případě dojde na tu mou omluvu. Nemohl jsem pořád přijít na to, co dle tebe vyplývá z toho vzorce a bál jsem se, že poukazuješ na problém, že vyjde rychlost vyšší než c. To ale není vůbec problém - a proto jsem psal svůj příspěvek. Pokud jsi poukazoval na něco jiného, je vše v pořádku (i když nevím na co).
Co souvisí s hustotou, nebo jestli vůbec n<1 implikuje téměř nulovou hustotu, tím se zabývat právě nechci.
↑ LukasM: tomu rozumím, právěže naopak, já nevím (nemyslím si, že podle hustoty můžeme určovat index lomu)
nevěděl jsem, že v plazmatu atd. jak jsi odkázal může být index lomu menší jak 1, ale v tabulkových hodnotách prostě ne :) to už studium musí být zaměřeno právě na ty oblasti, kde je <1
tak nevím kam a jaký účel tohle má, shodnem se, že na hustotě ve všech případech nezávisí?
↑ mikl3:
Já se na ničem shodovat nechci, o hustotě jsem nikdy neřekl ani slovo:-)
Vše co říkám je to, že index lomu může být menší než jedna, a fázová rychlost může být vyšší než c. A upozorňuji na to proto, že tvá otázka "ad. 1" budila dojem, že to tak být nemá. To je celé:-)
↑ miso16211: Ahoj, posielam link trochu k danej téme
http://ottp.fme.vutbr.cz/~pavelek/optika/0209.htm