Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 11. 2011 10:32

caduwek
Zelenáč
Reputace:   

nahodne cislo

Ahojik...

Mam dotazek, jak se chova  -  nahodne cislo  mod q (q je prvocislo) . Myslim tim, kdyz si vemu nejake cislo do toho q, tak s jakou pravdepodobnosti si vyberu zrovna takove nahodne cislo ze mi to (nah. cislo mod q) vyplivne to stejne co jsem si zvolila predtim..Nevim jsetli je to pochopitelne ale diky za odpovedi :o)

#2 21. 11. 2011 13:31

cStP
Reputace:   
Web

Re: nahodne cislo

[úvaha]
No, nevím jestli to chápu dobře a pojímám to z dobré strany, ale bez jakéhokoliv omezení můžeš přece vygenerovat (pomineme-li výpočetní a časovou náročnost) libovolně "obří" (nekonečně velké) číslo a tudíž získat i nekonečné množství zbytků po aplikaci operace modulo....

Na druhou stranu v případě, že bys, po ziskání "náhodného čísla", užíval prvočíslo "2", pak se dostáváš k náhodnému výběru ze 2 možností - '0', '1' a máš to 50:50...

Popravdě jak to napsat nějak obecně do pravděpodobnosti, když tak nad tím přemýšlím, nevím. Záležet ale bude na generátoru "náhodných čísel", tak i konkrétně zvoleném "q".  V případě, že by ale obě čísla byla náhodně generována bez omezení, tak myslím že by pravděpodobnost zopakování nějakého čísla byla prakticky nulová.

Ber to jen jako myšlenku co mě napadla, když jsem se tak nad tím zamyslel...
[/úvaha]

#3 21. 11. 2011 14:52

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: nahodne cislo

↑ caduwek: záleží na rozdělení toho "náhodného čísla"

Zápatí