Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma zavřeno
Zdravím všechny.
Před lety jsem se snažil vyřešit následující úlohu, k níž se občas vrátím, ale nikdy se nedoberu uspokojivého výsledku. Nějak jsem se na to upnul, byl bych vyloženě š?astný, kdyby mi s tím někdo pomohl:
Na kruhovém ostrově o poloměru r žijí dva obyvatelé. Jeden z nich má kozu, která spásá celý povrch ostrova. Druhému to vadí a chce ostrov rozdělit na dvě části o stejné ploše. Navrhnul tedy prvnímu, a? zapíchne do středu ostrova kolík a přiváže kozu na tak dlouhý provázek, aby koza mohla spásat jen polovinu povrchu ostrova. Takovéto řešení se samozřejmě prvnímu nelíbí, protože by neměl přístup k pobřeží ostrova. Dohodli se tedy tak, že kolík zapíchnou na pobřeží ostrova. Bohužel ale neumí vypočíst délku R provázku tak, aby bylo rozdělení plochy 1:1. Můžete jim pomoci?
Problém nemám v analytickém výpočtu určitého integrálu od 0 do R (který se musí rovnat poloviční ploše ostrova), ale v tom, že z výsledku neumím vyjádřit poloměr R. Možná existuje nějaké elegantnější řešení vedoucí k explicitnímu vyjádření hledaného poloměru. Za řešení bych považoval i důkaz, že takové vyjádření neexistuje.
Udělejte mi někdo radost ... prosím!
M.
↑ medvidek:
Zdravím :-)
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=1447 - tady se to řešilo. Mužeš případně "oživit" téma.
Hodně zdaru a radosti :-)
Děkuji za odkaz, Jeleno,
jsem zelenáč a nevěděl jsem, že se to již řešilo jinde, i když z mého pohledu ne uspokojivě. Pokusil jsem se tedy to téma tam oživit.
Já i Kondr jsme dospěli ke stejnému výsledku trochu jiným postupem. Oba jsme vlastně dostali jednu rovnici o jedné neznámé, kterou lze samozřejmě vyčíslit numericky, např. iteračním postupem.
Můj problém ale zůstává naprosto stejný. Nenajde někdo nějaké elegantnější řešení vedoucí k EXPLICITNÍMU vyjádření hledaného poloměru R či úhlu alfa? Za řešení bych považoval i důkaz, že analytické vyjádření neexistuje!
Děkuji za každý tip
M.
Téma zavřeno
Stránky: 1