Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ armorgrief:,
Vytkni n pred odmocninu

a co pak...??
mi příjde ještě zoufalejší

nj..ale pak dostávám ![kopírovat do textarea $n \sqrt[n]{sin(n)/n^{n} +1}$](/mathtex/67/6769c4344c4eae474fc0be65c26c4e9c.gif)
a co s tim?:/
↑ armorgrief:,
Mas tak dokonale urcenu limitu
Odmocnina ide k 1,
n k infini
To to da vysledok.

jak lze formálně ukázat,že ta druhá posloupnost jde k 1??
po deleni n^n ohranici zlomok ... A lemma vezna medzi policajtamy da vysledok....

nj..ale abych uprostřed dostal kýženou posloupnost,musím to ještě umocnit na 1/n
tím pádem sice policajty mám,ale nevím,jak vypočítat jejich limitu
a ![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{1/n^{n} +1} $](/mathtex/f9/f9084c82589575040fadf332dfe0b64b.gif)
ano..je vidět,že obě limity budou 1...jen...každý krok chci odůvodnit
↑ armorgrief:
Tie zlomky maju limitu 0...

ano ano ano...
ale mě jde o to,jak to zdůvodnit formálně..
problém je ten,že limita nté odmocniny se nedá počítat jako když je odmocnina nějaká konstanta...tím pádem se nedá použít tato věta ![kopírovat do textarea $lim\sqrt[k]{a_{n}}=\sqrt[k]{lim a_{n}}$](/mathtex/82/82905e0b16ff9ff1e134629402aad90b.gif)
dost možná své kroky omezuju tím,co nám zatím řekli ve škole...jen by to mělo jít vyřešit přes ty základny věty
Porozmyslam o tom a rano ti napisem podrobnosti
↑ armorgrief: Pokud jde o limitu
a
tak ta se dá snadno vyřešit převedením pomocí Cauchyova vzorce.
↑ armorgrief: Cauchyovy vzorce existují dva, jeden se týká řešení limit posloupností ve tvaru n-té odmocniny a druhý je na řešení integrálů v oblasti komplexní analýzy. Ten co použijeme je samozřejmě ten první, ta věta říká něco takového:
Buď
posloupnost kladných čísel, pro kterou existuje limita
, pak existuje také lim
a platí, že ![kopírovat do textarea $lim\frac{a_{n+1}}{a_{n}} = lim\sqrt[n]{a_{n}}$](/mathtex/97/9702d2d411ac8c5e49f367eacf8970a4.gif)
Ahoj ↑ armorgrief:,
Ak chceme ortodoxne riesit ten problem, vidim tieto moznosti:
Pouzit na tu cast co ma ist k 1:
rozvoj okolo 1 alebo
nejaky jednoduchy equivalent alebo
logaritmus alebo
vytvorit formu co je vyraz derivacie...
Ak mi nieco ine napadne napisem ti
Ahoj,
Najjednoduchsie sa mi zda toto:![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{sin(n)/n^{n} +1}\le\sqrt[n]{1/n^{n} +1}\le1+\frac1n .\frac1{n^n} $](/mathtex/fd/fdc69540da0a171f525001b36158d44e.gif)
À podobne to druhe kridlo....
Ahoj ↑ Rumburak:,
Pekny pristup, a priamejsi ako moj.
↑ vanok:
Ahoj, uznání od kolegy potěší, díky :-) .
Tvůj postup má své výhody - výsledek je z něj vidět na první pohled, zatímco u mého postupu to do očí až tak nebije.
Můj sklon ukazovat další cesty, jak určitou úlohu řešit, je dán mým založením - sam bývám rád, když znám více způsobů.