Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chtel bych požádat všechny, kteří vědí něco o teorii relativity, aby napsali svuj nazor.
pravdepodobně je to mojim nedostatečným přístupem k informacím, ale nikde jsem nezjistil, že by se Einstein v TR zmiňoval o ,,VĚČNOSTI'' tak mi nezbylo nic jineho než si udělat vlastní názor, založený na mých nedostatečných znalostech: Věčnost tak jak ji popisuje třeba bible a jak si ji předstvuje vetšina lidí (i nevěřících), nemůže existovat , protože neexistuje žádný absolutní čas, každý člověk,věc,molekula,atom...... má svůj vlastní čas, a každý z nich je ohraničený. Např: u člověka je to narození a smrt, u atomu je to vzník a rozpad apod. Každý čas se od tech jiný méně nebo více liší a žádný netrvá věčně.
napište prosím co si o tom myslíte?
Zdravím M@rvin,
bibliu som si síce zatiaľ neprečítal, no ak som správne pochopil tvôj dotaz o názoru teórie relativity na VEČNOS?, tak teória relativity nehovorí o tom, že sa čas zastaví, alebo že ak sa budeš pohybova? rýchlos?ou veľmi blízkou rýchlosti svetla nebudeš starnú?. ŠTR hovorí, že ak sa voči pozorovateľovi pohybuje niečo veľmi rýchlo (vplivy teórie relativity uvažujeme zhruba od rýchlosti ) tak pozorovateľ vníma, že na voči nemu rýchlo sa pohybujúcom objekte plinie čas pomalšie. Ale ak by bol rýchlospohybujúci sa objekt napríklad loď, tak kapitán tej lode by pozoroval na svojich hodinkách normálne plynúci čas.
Ak máš záujem tak skús si pozrie? tieto stránky:
celkom pekná stránka
relatívnos? súčasností
praktické využitie ŠTR
matoxy:
děkuji za odpověď, to co jsi napsal je samozrejmě pravda, ja jsem ale nepsal nic o tom že se cas zastaví, každy na svych hodinkach vidí normalní plynutí času, to ale není odpověď na mou otázku.
↑ M@rvin:
Každý pozorovatel měří čas po svém => neexistuje věčnost
Něco takového říkáte ve svém prvním psaní. Proč si myslíte, že je to pravda? Já osobně mezi těmito dvěma fakty (existence věčnosti, různé měření času) nevidím žádnou spojitost a tedy ani nevidím, co by měla mít společného relativita a otázka věčnosti. Mimochodem relativita toto měření času nepřisuzuje konkrétním předmětům jako spíše fiktivním pozorovatelům, což jsou vlastně jen body v prostoru, co se pohybují určitým směrem. Pak bychom mohli nějakou dobu vést diskusi o tom, co si každý představujeme pod pojmem existence. Ukončení existence člověka lidé chápou jako jeho smrt (obecně u věcí doba, kdy nám vypoví svoji činnost). Z fyzikálního pohledu smrt není žádné vymazání ze světa, ale jen jakási změna stavu, ke kterým dochází neustále u všeho různě intenznivně. Fyzikálně nic nemůže jen tak prostě přestat existovat. Energie hmoty je tu stále. A není ani tak podstatné, či daný objekt je hmotný nebo není. Jak jsem psal, podle relativity přisuzujeme titul pozorovatel jen bodům v prostoru, které se nějak pohybují vůči okolí (představte si to jako nehmotné nekonečně malé zrníčko, co nelze žádným způsobem rozbít ani jinak hýbat s jeho vnitřní strukturou).
Relativita vysvětluje (především obecná), že vše se pohybuje v prostoročase po nejkratších spojnicích (obecná relativita staví na tom, že gravitaci můžeme chápat tak, že její přítomnost nám pozmění způsob výpočtu vzdálenosti dvou údálostí (= zakřivujeme prostoročas) a ve výsledku nejratší spojnice s touto definicí vzdálenosti nemusí být přímka, ale křivka která je ohnutá právě vlivem gravitace). Přestat existovat vůči sám sobě by tedy znamenalo, že najednou se nemůžeme kam pohnout, co není možné. Vždy bude existovat směr, kam se můžeme dále pohybovat.
Ale zajímavý je problém vnímání existence nějakého bodu jiným bodem. Když si představíte, že někdo padá do černé díry (pomineme slapové síly, které způsobují že například na nohy vám působí stokrát větší síla než na hlavu -> dokážete si asi představit výsledek). Pak vnější pozorovatel uvidí, jak bude padat v podstatě nekonečně dlouho a nikdy se nepřiblíži k horizontu události. Padajícímu člověku totiž čas bude plynout pomalaji a pomaleji a na horizontu by se mu měl zcela zastavit (z pohledu vnějšího pozorovatele). Padající člověk však (stejně jako každý pozorovatel) svůj vlastní čas bude vnímat normálně a naopak okolí bude kolem něj stárnout rychleji a ryhleji. On v konečném vlastním čase normálně pod horizont černé díry spadne, ale okolí mezitím zestárne o nekonečně mnoho let (zní to jako příliš sci-fi, ale pokud je OTR správná, pak je to prostě tak). Čili se vám ve zlomku vteřiny přehraje průběh celého vesmíru až do konce, pokud nějaký existuje. Čili možná by někdo mohl říci, že lze i pozorovat zánik nekonečně trvajícího vesmíru, pokud jej budeme pozorovat nekonečně dlouho.
A nebo to můžete chápat tak, že vůči okolí je horizont události právě to místo, kudy se nikdo nemůže pohybovat a proto vše, co spadne do černé díry ukončilo svoji existenci (nebo? také z pohledu sebe sama se přesunulo až na místo, kde okolnímu vesmíru proběhl nekonečně dlouhý čas)
Nikdy jsem nebyl dobrý filozof :-). Ale mám rád fyziku, tak sem se snažil laicky podat věci z TR, které by s problémem mohly souviset.
↑ rughar:
Já jsem nepsal nic o tom že daný oběkt(hmota/enegrie) přestane existovat, asi jse mě nepochopili, nevyjádřil jsem se přesně a příklad s narozením a smrtí člověka se dá samozřejmě vyložit i jiným způsobem,
souhlasim s většinou toho co jsi napsal, ale stále to není odpověď na mou otázku.
PS: Založim další téma ve kterém bých rád probral černé díry a hlavně horizont událostí.
↑ M@rvin:
V pořádku. Tak se jednuduše zeptejte :-) Ve svém prvním psaní jste uvedl více než jednu myšlenku a charakter otázky mělo pouze
"napište prosím co si o tom myslíte?"