Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobry den,
chcel by som sa opytat na riesenie tohto prikladu:
Matikarka mi povedala ze nemozem urobit toto lebo je to vraj zakazane:![kopírovat do textarea $\sin ^{3}x = \cos ^{3}x /\sqrt[3]{}$](/mathtex/46/460eb5dcd5062ab79038bf16f70d6f56.gif)

mal som to rozlozit na sucin 
a potom testovat rovnost jednotlivych zatvoriek k nule:

Z coho mi vyjde ze druha zatvorka nema riesenie v
a prva ma rovnake riesenie ako moj postup.
Chapem ze ak by tam bol na druhu stvrtu alebo inu parnu mocninu nemohol by som odmocnit bez absolutnych hodnot, no nechapem preco som to nemohol urobit pre neparnu odmocninu
Urcite mi nejaky detajl unika...
Vopred dakujem
↑ Alivendes:
No tohle právě že by mělo platit pro sudé mocniny toho zadání nahoře. Pro liché je tam problém se znaménky. Když tak mě prosím oprav :)
↑ MarekZ:
Odmocnění je neekvivaletní úprava, můžeš ztratit část řešení. V našem případě se nic neděje ale co kdyby ta druhá závorka měla řešení ?? Na to by jsi po odmocnění nepřišel.
↑ Alivendes:
Odmocnenie nepárnou odmocninou je ekvivalentná úprava, keďže nepárna odmocnina nemôže zmeniť znamienko.

No presne o to mi islo ze ked to je na neparnu mocninu tak to mozem v pohode odmocnit a je to ekvivalentna operacia -> netreba ziadnu skusku spravnosti, nic. Len moja matikarka sa fakt nezvykne mylit tak ma zaujimalo ci mi daco neuslo.
Vyjst malo pi/4 + k*pi a vyslo tak oboma postupmi...
Diky za pomoct, kazdopadne to musim ratat jej sposobom :/ no aspon viem ze som mal pravdu :)
↑ Alivendes:
Máš pravdu, záleží na okolnostech. Ale v tomhle případě když znáš průběh sinu, tak to jde i z hlavy.
+at to tu nekoho nemate, tak nahore misto
ma byt
.
↑ standyk:
Nevím co slovensky znamená nepárná odmocnina, ale když bych tuhle rovnic měl řešit v oboru komplexních čísel, tak bych počítal druhou závorku

Když se to odmocní, tak tam tohle řešení nenajdeš ....

neparny = lichy
Komplexne cisla sme este neriesili, hladame iba realne korene
↑ Alivendes:
nepárna znamená lichá. My to ale riešime v obore reálnych čísel, alebo mi niečo ušlo?
Ale toto:
nie je riešenie.
↑ standyk:
V oboru reálných čísel ne.
Nechme toho, nejspíš učitelka chtěla ukázat, že to další nemá v oboru reálných čísel řešení a že do budoucna je lepší provést jinou úpravu, než to odmocnit.
↑ standyk:
:-)