Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych poradit nějaké věci ohledně vektorů.
Když mám zjistit zda jsou LZ nebo LN to chápu. Ale mám to vypočítat dvěma způsoby a to z definice lineární závislosti a nezávislosti a s využitím maticového počtu.
S tím maticovým výpočtem to chápu, když si to převedu na schodovitý tvar a potom už to vidím zda jsou LZ nebo LN.
Příklad:
Jednotlivé vektory jsou zadány v maticích.
Já to musím tady napsat vedle sebe nepřišel jsem na to jak to napsat přes ten editor tu matici.
Ty čísla jsou pod sebou v té matici a jsou zadány takhle:
(1,1,2,3),(0,1,4,5),(2,3,-1,-1),(-1,-1,7,9)
Jde mi o to hlavně jak si to přepsat pak do matice jestli takhle?
1 1 2 3
0 1 4 5
2 3 -1 -1
-1 -1 7 9
Takhle je zadání vlastně každý sloupec je ten jeden vektor zapsaný pomocí matice. Nebo jestli to zůstane takhle pak ta matice?
1 0 2 -1
1 1 3 -1
2 4 -1 7
3 5 -1 9
Ale myslím si, že ten první způsob je správně jenom se chci ujistit jestli to píšu dobře.
A když potom to budu počítat z definice LZ a LN takhle třeba:
a1(1,1,2,3)+a2(0,1,4,5)+a3(2,3,-1,-1)+a4(-1,-1,7,9) = (0,0,0,0)
Jak to vyjádřím z toho ty jednotlivé "a" měl bych začít od poslední rovnice a postupně dosazovat do dalších? Jak se postupuje u takovýchto příkladů?
Předem děkuju za odpověď
Dragon napsal(a):
mám to vypočítat dvěma způsoby a to z definice lineární závislosti a nezávislosti a s využitím maticového počtu.
Mně to zní tak, jakoby se z tebe někdo dělal vola.
To co píšeš z té definice, tedy
, to je v pořádku. Teď ale jak to vyřešit. Stačí si to rozepsat jako soustavu čtyř rovnic pro čtyři neznámé (pro každou složku zvlášť). Takovou soustavu už vyřešit jistě zvládneš gaussovou eliminací.
No, a když se podíváš na matici takové soustavy tak zjistíš, že vypadá přesně jako ta druhá matice (s vektory ve sloupcích). Takže oba postupy jsou jeden a ten samý postup.
Pozn. S vektory v řádcích to bude fungovat taky, ale není v tom vidět ta soustava. Ale plyne to z toho, že hodnost matice se transponováním nemění. Takže pokud jedna matice má hodnost čtyři, ta druhá taky.
Ahoj ↑ Dragon:,
LZ a LN mozes studovat vdaka jednemu alebo druhej matici. To preto, lebo sa da dokazat ze obe maju tu isty hodnost.
Ak pracujes na druhej matici, triangulacia ti da riesenie homogenneho systemu, equiv. Z tvojou vectorovov rovnicou.
↑ LukasM:,
Zasa spolu piseme.
No to nas kolega ma dvoch matematikov co sa o neho tak pekne staraju.
Bye
↑ vanok:ahoj Vanok, mohl by si mi, prosím, věnovat ještě chvilku času a dovysvětlit ten příklad? http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=37048 :-)