Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chcete si koupit časopis za 97 Kč, ale nemáte peníze. Takže si půjčíte 50 Kč od tatínka a 50 Kč od maminky. 50 Kč+ 50 Kč = 100 Kč Časopis si koupíte, za stovku vám vrátí 3 Kč. ... ... Tátovi vrátíte 1 Kč, mámě 1 Kč a tu zbylou 1 Kč si necháte. Teď dlužíte tátovi už jen 49 Kč a mámě taky 49 Kč. 49 Kč +49 Kč = 98 Kč, plus 1 Kč, kterou máte = 99 Kč. Kde je ta zbylá koruna? Ahoj. Pomůžete mi prosím s tímto příkladem?
↑ Janisek:
Však to vychází, 49+49 je 98 Kč. Koruna Ti zbyde, protože časopis stal 97 Kč. Kde je problém?
Už jste měli účetnictví? Zapište si to jako aktiva a závazky (zdroje financování) a hned to uvidíte :-)
Nebo si prostě řekněte, že sice dlužíte 98 Kč, ale 1 Kč vlastníte, takže vám zbývá vydělat 97 Kč, abyste splatil vše... a to sedí.
↑ Janisek: ahoj, mozno chemicky pohlad na vymeny..
prikladam casovy priebeh zmeny koncentracie hodnotovych molov u jednotlivych subjektov
Pořád to nějak nechápu. Časopis stojí 97 kč a já si 100 kč půjčím. Zbydou mi 3 koruny a mamce a taťkovi vrátím jednu korunu a jednu si nechám. A to pak vyjde, když to sečtu 99 kč. Jde to vůbec nějak matematicky vysvětlit, kam se ta JEDNA koruna ztratila?