Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj!
V matematice jsme se zasekli nad příkladem:
Házíme třemi kostkami (resp. jednou kostkou 3x), jaká je pravděpodobnost, že šestka padne právě dvakrát?
Počet jevů celkem je jasný: 6^3
Jaký je ale počet příznivých jevů?
a) V učebnici ve výsledcích bylo: 75 (35%)
b) Učitelka nám řekla: 15 (7%)
c) A když jsem to naprogramoval, tak mi vyšlo: 5 (2,3%)
____
add b) počítáno pomocí variací: 3! (pořadí) * 5 (jeden "prázdný" hod) / 2 (vyloučení stejných hodů)
add c) napadlo mě počítat to jako součin každého hodu zvlášť:
Že by se ale takto dali pravděpodobnosti násobit jsme si vůbec neukazovali a to už jsme je uzavřeli. Znamená to násobení něco?
Který výsledek je správně a proč?
Děkuji.
Jinak násobení znamená, když je A (tzn. padne jedna šestka A druhá šestka A pak už nepadne šestka)
Kdyby tam bylo NEBO tak je mezi zlomkama + (padne jedna šestka NEBO padnou sudá číslo)
↑ eldest:
Nespletl jsi si příznivé jevy dohromady už s celou pravděpodobností? Myslím, že to děleno 6^3 tam máš navíc, pak by jsi to měl stejně jako moje c)

↑ ondrej.svec:
To má dobře. Pravděpodobnost je podíl možností příznivých ku počet možností všech.
Omluva. Správná připomínka:-)
↑ marnes:
To ano, jenomže to už je tam obsaženo.
1. hod) 1 ku 6, že bude šestka
2. hod) 1 ku 6, že bude šestka
3. hod) 5 ku 6, že nebude šestka

↑ ondrej.svec:
Myslím že ne. Dle mého ty uvažuješ, že na první kostce padne vždy a jen šestka, na druhé vždy a jen šestka a na třetí vždy a jen něco jiného než šestka. Ale může být i hod šestka ne, šestka, šestka

↑ ondrej.svec:
Takže dle mne
ale je to můj názor, třeba se připojí někdo další
↑ marnes:
Ano, vím, co tím myslíš. Viz můj návrh B.
Problém je v tom, že jsem celou situaci naprogramoval a statisticky to vyšlo jako návrh C. Tedy bez uvažování polohy šestek.
Záleží, jestli máme různé nebo stejné kostky? Šestka je pořád šestka.
↑ ondrej.svec:
Návrh b) není tvůj, je to návrh učitelky, a také je dobře.
LukasM napsal(a):
↑ ondrej.svec:
Návrh b) není tvůj, je to návrh učitelky, a také je dobře.
Učitelka byla popravdě docela ztracená. Spíše jsme se na tom shodli jako třída. Můžeš to nějak odůvodnit?
Jak jsem již říkal - počítač mi statisticky vyhodil 2,3% (C).
marnes napsal(a):
↑ ondrej.svec:
No já řeším pro různé kostky
I kdyby ty kostky byly různé: není jedno, jestli mi padne šestka na žluté nebo na červené kostce? Přece se mi jedná jenom o to číslo, ne o barvu kostky. A čísla jsou na všech kostkách stejné.

↑ ondrej.svec:
No když by měly různou barvu, tak dle mého to jedno není. Ale hádat se nebudu:-)

↑ ondrej.svec:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hrac%C3%AD_kostka
když se podíváš do tabulky, tak je tam napsáno, že pravděpodobnost součtu 3 je 2/36, tzn, že rozlišují 1+2 a 2+1
↑ ondrej.svec:
Jestli to učitelka věděla nebo uhádla, to nehodnotím. Celkem máme
možných výsledků. Kolik je těch, kde jsou právě dvě šestky? Nakresleme si to.
6 6 1
6 6 2
6 6 3
6 6 4
6 6 5
To byl případ, že šestky padly na první a druhé kostce. Pokračujeme:
6 1 6
6 2 6
6 3 6
6 4 6
6 5 6
A nakonec
1 6 6
2 6 6
3 6 6
4 6 6
5 6 6
Celkem tedy máme patnáct možností, jak dostat právě dvě šestky. Kostky musíš rozlišovat - když jsi počítal těch
, také jsi je rozlišoval.
Alternativně je možné počítat přímo pravděpodobnosti, jako to dělá marnes.
↑ LukasM:
Asi jsem to takto potřeboval vidět. Děkuji.
Omlouvám se, měl jsem chybu v algoritmu, už mi to i statisticky vychází jako 15 / 6^3