Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoci s následujícím příkladem? Začala jsem ho počítat, ale nevím, zda-li ho počítám správně
Zadání: Určete, zda je vektor x=(2,4,-1,1) lineární kombinací vektorů u=(0,4,-1,2) v=(-1,1,-1,1) w=(-2,-4,1,2)
Já jsem to počítala takto:
x=a.u+b.v+c.w
(2,4,-1,1)=a.(0,4,-1,2)+b.(-1,1,-1,1)+c.(-2,-4,1,2)
2=-b-2c
4=4a+b-4c
-1=-a-b+c
1=2a+b+2c
z toho mi vyplynulo, že a=1,5, b=-4, c=1 je to tak?
Ahoh ↑ jumbisek:,
Dobra methoda.
Vypocty som nekontroloval, kontrolu urob dosadenim.
ty tri vektory se daji napsat jako
.. akorat jinak zapsane (nazyva se to linearni obaldetail)
a ted zjistujes jestli je tvuj vektor
jejich linearni kombinaci
kde posledni soupecek z leva jsou prave strany tvoji rovnice ...
vyresis tuto soustavu a kdyz soustava nema reseni tak neni v prostoru, ktery je tvorek temi trmi vektory (jeste nez clovek napise rovnici, tak by si chtelo zjistit, jestli jsou vsechny vektory baze prostoru nebo jestli nahodou neni jeden linearni komb. ostatnich ... )...
v tvem pripade, pokud jsi pocital spravne, tak to reseni nema :) a tim padem takova linearni kombinace neexistuje ....
↑ koudis:
mohla bych se prosím ještě zeptat, protože se mi tvé řešení zdá jednoduší než mé, tedy 1.2. a 3. sloupeček když sečtu, tak by měl vycházet 4. sloupec, pochopila jsem to správně? a nebo to počítám klasicky jako matici? pokud nevychází tak lineární kombinace neexistuje?
↑ jumbisek:
jojo ...
pred tim poslednim sloupeckem udelej caru a res to jako soustavu rovnic a trech neznamich ... pokud nevijde tak neni lin. kombinaci a pokud ano tak je ...
Stránky: 1