Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, mám úlohu:
K babičce přijely tři rodiny jejích příbuzných. První rodina je pětičlenná, druhá tříčlenná a třetí čtyřčlenná.
Babička má 150 sklenic dobré marmelády a chce podělit všechny co nejspravedlivěji. Babička dá:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nevim pokud je to správně, ale udělal jsem: 150 sklenic na 5 : 3 : 4
1 díl.........................150 : 12= 12,5
4 díly........................12, 5 x 4= 
(NĚJAKÉ UČITELCE KTERÁ NĚKDY ZMATKUJE VYŠLO 48, TAKŽE NEVIM). Díky!
Ale na druhou stranu, pokud udělám tříčlennou rodinu, tak to vyjde: 3 x 12,5=37,5

↑ Vladislav97:
Může babička někomu dát půl skleničky marmelády? Jak to udělá? Veme sekyrku a rozsekne ji napůl?
Tekhle to nejde
Správně si určil 1 díl, je to 12,5 sklekleničky, což nejde, jeden díl je tedy 12 skleniček. Čtyččlenná rodina dostane 48 skleniček.
50 by mohlo být taky, kdyby babička řekla: "Každý máte 12 a o zbylé dvě se podělte."
Ale tady bude opravdu správná odpověď A.

↑ janca361: Jo, aha. Já si říkal...Díky za radu!!!

↑ Vladislav97:
I když bych to mohl udělat jak v té pohádce, kde sultán taky něco rozděloval a přidal si k počítání neexistující předmět.
Jde mi jen o to, že 2 sklenice zůstanou, že?
Takže bych přidal pomyslně 6 sklenic. 156:12=13
Ty bych rozdělil na 65-39-52, což je přesně poměr 5-3-4 a pak bych spravedlivě každému 2 pomyslné odebral, takže 63-37-50. Já bych tedy volil 50, ale je to s otazníkem??

↑ marnes: Celkově by mělo zůstat 6 sklenic.
12 x 4
12x 5
12 x 3
Sečtu a vyjde to 144, takže zbývá 6.

↑ Vladislav97:
Samozřejmě že i takto lze uvažovat. A proto jsem napsal s otazníkem:-) Dle mého ale by měly být rozdány všechny sklenice. Takže bych u tvé úvahy pokračoval dále, že nejpočetnější rodina 3, druhá 2 a třetí 1 - tj celkem 6 a jsou rozdány všechny, takže mi opět vychází 63-37-50 a splnil jsem podmínku co nejspravedlněji a rozdal všechny. Znovu ale opakuji, že je to můj názor a v žádném případě se nepřu s tvým řešením

↑ marnes: :) já už teda tomu vůbec nerozumím :)

↑ Vladislav97:
A čemu? Ty jsi to rozdělil jedním způsobem, ale zbylo ti 6 sklenic. Já si myslím, že by sklenice zůstat neměly, tak jsem uvedl druhou možnost, kterou jsem podrobně popsal a splnil podmínky a žádná sklenice nezůstala. V zadání ale není nikde zmínka o tom, že nemohou sklenice zůstat, takže třeba to máš dobře. Proto přidávám otazník, že může být diskuze.

↑ janca361:
No to už si přesně nevzpomínám, ale rozděloval nějaké vázy mezi tři syny a aby to bylo rozdělitelné za daných podmínek, tak si tam musel myslím jednu přidat.
↑ marnes:
Není to trochu divné? Jestli máš nějaký poměr tak od něj nemůžeš odečítat stejné číslo přece
Když máš 65 / 52 / 39 tak to ještě je poměr 5:4:3 ale po odečtení 2kou se už ten poměr změní...
Takže bych řekl že těch 48 je dobře a nějaké zavařeniny zůstanou ;)

↑ maros91:
Je tam co "nejspravedlněji"!!! poměr vychází z počtu osob v rodině, ale není nikde psané, že přesně v tomto poměru. A znovu opakuji, že je to jen můj názor a s nikým se nechci přít, každý ať si to řeší dle vlastního uvážení a pochopení. Já stále tvrdím, že když se chce zbavit sklenic, tak chápu, že všech.
↑ marnes:
Jasně já ti tvůj nazor neberu :) , ale v zadání je doopravdy napsané, že co nejspravedlivěji pro pěti, čtyř a trojčlennou rodinu, takže ten poměr je naznačen. Kdyby se chtěla zbavit všech tak by si mohla vzít dvě menší skleničky :D

↑ janca361: Áno, je to ze SCIO testu.

↑ janca361: Chodim na kurzy a tam jsme dostali nějaký pradávný test. Akorát když nám doučovatelka říkala výsledky tak se u dvou věcí spletla. A když jsme teda došli k té úloze, kterou ted řešíme, tak řekla 48. Ale oficiální výsledky od SCIO asi tedy nemá. Ted jsem právě zveřejnil úlohu od SCIO, ale tu už jsem si kupoval za 798 KČ. (Teda ten svazek)

↑ Vladislav97:
Já si myslím, že 48 je dobře. ↑ marnes: nezachoval výsledné poměry (nebo mě to aspoň tak vyšlo). Půlky sklenic rodině dávat nemůžeme.
Jinak koukám, že přípravdu bereš docela vážně :)

↑ janca361: Ano, připravuju se pořádně. Abych měl vysokou šanci se dostat na gymnázium. Navíc bych schválil vaše tvrzení, že si máme uvědomit, že marmelády se nedají půlit ani jinak dělit. Tak všem moc děkuji a úlohu určuju jako za vyřešenou!!!

↑ janca361:
Já žádné půlky nedal!!! :-) a rozdělil jsem na rozdíl od vás všechny!!! Nikde o rozdělení v daném poměru není řeč!!! Rozdělit jsem měl co nejspravedlněji

Arabský obchodník odkázal svým třem synům 17 velbloudů, a určil, že první má dostat polovinu stáda, druhý třetinu a poslední devítinu. Když zemřel, synové si je nedokázali mezi sebou rozdělit. I šli za mudrcem, který pravil: "Já vám jednoho velblouda půjčím, takže jich bude 18. Pak první syn dostane polovinu, tedy devět, druhý třetinu, tedy šest, a třetí syn devítinu, tedy dva. To je dohromady sedmnáct velbloudů, takže jeden zbude a to je ten můj, kterého si vezmu zpátky."
Tak další obdoba:-)

↑ janca361:
Mlčet nemusíš. Jen o mě nepiš něco, co jsem neudělal:-)
Půlky sklenic rodině dávat nemůžeme.

↑ marnes:
Promiň, ty půlky nebyly na tebe o těch se zmiňoval ↑ Vladislav97:
Vladislav97 napsal(a):
Ale na druhou stranu, pokud udělám tříčlennou rodinu, tak to vyjde: 3 x 12,5=37,5
Tím, že jsou to SCIO testy, tak si myslím, že je to právě na zjištění, že půlit sklínky nelze (proto se nezjišřuje pro 3 člennou rodinu, aby to bylo hned jasné), zbylé dvě odpovědi jsou úplně mimo.

↑ janca361: Přesně tak.