Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mám zadání:
Rozšiř výraz na daného jmenovatele a zapiš podmínky, kdy lze rozšíření provést:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
První co jsem udělal bylo, že jsem si to upravil:

Takže jsem si to vlastně roznasobil:
Takže to pak bude vlastně vypadat:
? (+ ty mínusy mně ještě dají plus) Je to správně?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A má druhá otázka: Pokud mám například:
tak si to pak můžu převést na
nebo na
, když tam mám vlatně před tou závorkou mínus tak se mi měněj znamínka, né? Protože já jsem totiž chtěl zkusit upravit budto první člen výrazu anebo ten druhý. Díky.

Jo, jasně já jsem to roznásoboval ještě s tim mínusem. A jak to bude s tim druhym případem jak jsem psal?
↑ Vladislav97:
Ale tomu druhému Tebou uvedenému zlomku sa to nerovná.
Stačí za x dosadiť do pôvodného zlomku a toho Tvojho druhého napríklad číslo 1 a je vidno, že tie zlomky sa nerovnajú.

A mohlo by se rovnat:
Protože:
↑ Vladislav97:
Nemohlo, nerovná sa to. Prvý zlomok sa rovná druhému, ale tretí je iný.
Nemôžeš vynechať mínus iba pri prvých členoch čitateľa a menovateľa. Úpravy sa vždy robia s c e l ý m čitateľom alebo menovateľom.
A ešte vidím, že tuším mínus používaš na zmenu znamienka v čitateli a aj menovateli. Nie je to správne, znamienka sa jedným mínusom menia buď iba v čitateli, alebo iba v menovateli. V oboch nie.
Opäť - stačí si za x do prvého (alebo druhého) a posledného zlomku dosadiť rovnaké číslo a je jasné, že sa nerovnajú - nepredstavujú tú istú časť celku.

↑ ((:-)): Jo, pardon. Já blbnu :).

↑ ((:-)): Dříve jsem teda myslel, že to platí na oba. I na čitatele i na jmenovatele. Tak díky!!