Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2011 19:33

naturaldisaster
Zelenáč
Reputace:   

Parciální derivace

Dobrý večer,prosila bych poradit s jedním zapeklitým příkladem  - spíš typově,jak mám postupovat. Jedná se o parciální derivaci OBECNĚ goniometrických funkcí.Nejsem schopná se dopočítat,když derivuji parciálně příklad:
z=sin(x/y)
,protože si nejsem jistá,jak mám ostupovat v případě tohoto tvaru argumentu - např derivuji podle dz/dx - tzn.y je konstatnta,ale nevím jak to mám napsat - mate mě,je to složená funkce nebo mám postupovat podle vzorců pro násbení a dělení,běžných u derivací?Předem moc děkuji.

#2 30. 11. 2011 19:49

LukasM
Reputace:   193 

Re: Parciální derivace

↑ naturaldisaster:
Uměla bys zderivovat funkci jedné proměnné $f(x)=sin\(\frac{x}{5}\)$?

Jinak na které SŠ se berou parciální derivace?

#3 30. 11. 2011 20:20

lonewolf
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:↑ LukasM:
Na matematických gymplech :D

#4 30. 11. 2011 21:25

naturaldisaster
Zelenáč
Reputace:   

omlouvám se,překlikla jsem kategorii.To se mi podařilo omylem.:D tak pardon.Jsme na výšce,derivovat umím,ale nevím jestli jsem unavená už před zkouškovým,je frmol,nebo co,prostě jsem se nedopočítala.

#5 30. 11. 2011 21:27

naturaldisaster
Zelenáč
Reputace:   

zrovna tu fci cos jste dal,bych zderivovat uměla.jenže to samé nedokážu praktikovat na parciálkách...pletou se mi do toho pořád vzorce,neuvědomuju si že jednou se mění v konstantu x,pak zase y,a už v tom je guláš...chi jen výsledek aspoň,ať si to mohu zkontrolovat,díky

#6 30. 11. 2011 21:28

naturaldisaster
Zelenáč
Reputace:   

třeba by mě zmátlo totálně,kdyby místo toho sin byl arcsin. ??

#7 30. 11. 2011 21:34 Příspěvek uživatele naturaldisaster byl skryt uživatelem naturaldisaster.

#8 30. 11. 2011 21:36 Příspěvek uživatele naturaldisaster byl skryt uživatelem naturaldisaster.

#9 30. 11. 2011 21:41 Příspěvek uživatele naturaldisaster byl skryt uživatelem naturaldisaster.

#10 30. 11. 2011 21:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ naturaldisaster:

Zdravím,

příklad od Lukáše je složená funkce $f(x)=sin\(\frac{x}{5}\)$ stejně budeš přistupovat k parciálnímu derivování, pokud je složena funkce. Pokud potřebuješ jen výsledky, můžeš používat MAW (je v úvodním tématu sekce VŠ.

Pooznačuj témata za vyřešená, pokud tomu tak je. Nezmatkuj a nepovídej sama se sebou - máme tlačítko Editovat

↑ LukasM:

pořád je lepší parciální derivace v sekci SŠ, než lineárně lomená funkce v sekci VŠ :-) Opět zajistím přelet, zdravím.

#11 30. 11. 2011 21:53

naturaldisaster
Zelenáč
Reputace:   

aha,nevšimla jsem si,pardon.Už jsem fakt zmatená,celkově.Díky za radu:)

#12 01. 12. 2011 11:04

LukasM
Reputace:   193 

↑ lonewolf:
Musel jsem tě svou otázkou zřejmě opravdu rozesmát, když sis založil účet jen proto, abys mi mohl odpovědět. Jsi z takového matematického gymplu, nebo jsi mně jen chtěl upozornit, že existují matematické gymply? Protože by mně to opravdu zajímalo, kde se to na gymplu stihne probrat pořádně.

Zápatí