Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2011 10:45

Cipisek
Reputace:   

Algoritmus- Nelder Meat(Pruzne polyedry)

Ahoj, snazim se naprogramovat Simplexovu metodu v C, tak aby vykazovala stejne vysledky jako funkce fminsearch[] v matlabu:
>> uvodniOdhad = [0.1 0.1]     

uvodniOdhad =

0.1000    0.1000

>> f = inline('(x(1)^2 + 2 * x(2)^2 / x(1) + 4 *x(2))', 'x');
>> options = optimset('TolX', 1e-005, 'Display', 'Iter');
>> xmin = fminsearch(f, uvodniOdhad, options)

Vse jsem jiz udelal tak jak by to melo byt, podle textu ktere jsem cetl, ale moc nerozumim vysledkum v Matlabu, ktere vubec nesouhlasi ani z prvnimi kroky meho vytvoru, tedy prvni krok 0.61 je shodny ele ty dalsi jiz ne:

0            1             0.61         
     1            3         0.601501         initial simplex 
     2            5         0.522254         expand
     3            7         0.475786         expand

Co znamena polozka  initial simplex(ja mam initial simplex dany 0 tou iteraci, a oni na 1.... uz tam dochazi kchybe).... treba jen mam spatne ty prvni kroky, kterym nerozumim...
Podle tohoto zdroje jsem to delal a nevim kam si v tom zaradit prave ty polozky
func -count, a initial simplex
Zdroj na simplexovu metodu:  http://www.fm.tul.cz/~libor.kupka/Simplexova_metoda.pdf
Tady spatne pocitajici source kod v Ccku i s vypisem:
http://ideone.com/F8QwH
No a tady vypis co to dela, je to vpodstate to same co je v tom textu s tim ze je to jete neupravovane aby to bylo kratke a rychlejsi, vypis je docela nazorny a ukazuje ze jiz od prvni iterace je rozdil kdy mi skoci minimum na -0.81... je to zvlastni.

Pokud tedy nekdo rozumite Simplexove metode nebo tusite kde by mohla byt chyba poradte prosim diky

• (téma jako vyřešené označil(a) Cipisek)

#2 02. 12. 2011 14:08

Cipisek
Reputace:   

Re: Algoritmus- Nelder Meat(Pruzne polyedry)

No nebudu vas tu tolik trapit, uz zacinam byt na stope... navic to neni az tak dobre napsane aby se v tom dalo vyznat, proto to dam jako vyresene... ahoj

Zápatí