Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mam tu jeden priklad na kterej nemuzu prijit plz pomozte nekdo, potreboval bych to do zitra :-) prosím
Objem duté koule je 3 432 cm krychlových. Jaký je její vnitřní poloměr, když tlouš?ka stěny je 3 cm?
vysledek = 8 cm
Trošku mě mate jedna věc.
Vím, že objem se dá změřit ponořením koule do kapaliny. Pokud by se měřil objem nalitím tekutiny do koule, byl by určitě menší, protože má tlustou stěnu. Pak ale nevím, jaký objem těch 3432 vyjadřuje.
Pokud je to objem zjištěný ponořením koule do kapaliny, tak se r vypočítá jako
. Pak bych jen odečetl 3 cm a dostaneš vnitřní poloměr.
EDIT: Díky Olinovi :-)
ttopi napsal(a):
Trošku mě mate jedna věc.
Vím, že objem se dá změřit ponořením koule do kapaliny. Pokud by se měřil objem nalitím tekutiny do koule, byl by určitě menší, protože má tlustou stěnu. Pak ale nevím, jaký objem těch 3432 vyjadřuje.
Pokud je to objem zjištěný ponořením koule do kapaliny, tak se r vypočítá jako. Pak bych jen odečetl 3 cm a dostaneš vnitřní poloměr.
EDIT: Díky Olinovi :-)
když to udelam podle tohohle tak vyjde sice 8 ale kdyz odectu jeste tech 3 tak vyjde jinak..
↑ Sxmanek:
Zdravím,
těžko posoudim, v čem je problém, pokud svůj postup nenapíšeš.
V mém výpočtu za R jsem označila vnější poloměr, vychází 11, po odečtení tloušťky stěny vnitřní poloměr r=8 cm. Něco na mém postupu není v pořádku? Děkuji.
OT: tady je takovým zvykem dodržovat ustanovení pravidel - tedy svůj postup naznačujeme, případně uvedeme, co nejde. Na úvod tématu zdravíme, v průběhu tématu také. Pokud někdo z ochotných kolegů (kolega Honzc) nejen rozluštil zadání, ale uvedl i řešení), tak se sluší poděkovat.
Děkuji za pochopení.
↑ Sxmanek: vzoreček je v pořádku, ovšem takovým postupem zjistiš poloměr koule, která není dutá.
Proto počítáme rozdíl objemů plné koule minus vnitřní dutiny, tak vznikne objem hmoty uzavřené ve "slupce". Viz ↑ jelena:.
Stačí tak?