Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 12. 2011 16:01

Gibron
Zelenáč
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Reputace:   

Příklad z planimetrie

Dobrý den, našel jsem příklad a nemůžu přijít na způsob jak by se takovýto typ příkladů měl řešit
Sestrojte trojúhelník ABC
výška na stranu c = 3cm
težnice na stranu a = 5cm
poloměr kružnice vepsané = 1cm

#2 04. 12. 2011 11:10

Anonymystik
Reputace:   45 

Re: Příklad z planimetrie

Ahoj. Opravdu nevím, jak toto vyřešit, což mě zaráží. Přemýšlel jsem nad tím včera asi dvě hodiny a nic... Hele, kdybys od svého učitele/učitelky zjistil řešení a dal ho sem, byl bych moc vděčný. A kdyby na to někdo z místních matematiků přišel, tak to sem napište. Buďto přehlížím nějakou trivialitu, anebo se jedné o docela těžkou úlohu...
Jinak, otevřel jsem knihu Geometrie Trojúhelníku od Švrčka, abych se podíval a zrovna jako na potvoru mi klíčová stránka s řešením vypadla pryč. Jediné, co jsem se dozvěděl je, že existuje Euklidovské řešení, což mě dráždí ještě víc.
Díky moc.

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#3 04. 12. 2011 15:14

Gibron
Zelenáč
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Reputace:   

Re: Příklad z planimetrie

Ahoj, k tomu příkladu nebylo řešení přiloženo, právěže mě zaráží totéž co tebe. Nemůžu na to přijít, přitom s jinými příklady z planimetrie nemám potíže. Nezadávala mi to učitelka, někde jsem to kdysi viděl a napadlo mě to spočítat, ale nejde mi to. Učitelce už jsem to zadal, uvidíme jestli přes víkend na něco přišla :)

Zápatí