Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 12. 2011 13:56

Sam_Hawkins
Reputace:   

Příklad - dynamika tuhého tělesa

Dobrý den, mám tu příklad na dynamiku tuhého tělesa a vzhledem k tomu že nemám k dispozici výsledek, chtěl jsem ověřit správnost postupu:

Zadání:
Na dvojité naklonené rovine s úhly sklonu $\alpha$ a $\beta$  jsou nehmotným nepružným vláknem pres válcovou kladku o hmotnosti m a poloměru r spojena tělesa o hmotnostech $m_{1}$ a $m_{2}$. Jaké je zrychlení soustavy? Odpor prostředí zanedbejte. (Moment setrvačnosti kladky je$ J = \frac{1 }{2}mr^{2}$.)

I. impulzová věta:
  1. těleso :$m_{1}g\cdot \sin \alpha -T_{1}=m_{1}\cdot \vec{a_{1}}$
  2. těleso :$-m_{2}g\cdot \sin \beta -T_{2}=-m_{2}\cdot \vec{a_{2}}$

II. impulzová věta:
$-T_{1}\cdot r+T_{2}\cdot r=J\cdot \varepsilon$

a za předpokladu že lanko je dokonale pevné ($a_{1}=-a_{2}$) a nepodkluzuje ($\varepsilon =\frac{a}{r}$) mám tři rovnice o třech neznámých ($a, T_{1},T_{2}$) kterou dopočítám

moc si nejsem jistý jestli jsem dobře sestavil ty první dvě rovnice, resp. při přechodu z vektorového do skalárního tvaru...

předem díky za odpověď

P.S.: Ještě jsem si vzpomněl na jednu úlohu, tentokrát na zákon zachování:

Auto o počáteční rychlosti $v_{0}$ brzdí po nakloněné rovině o sklonu $\alpha $ (směrem dokopce). Jakou dráhu ještě urazí, je-li součinitel dynamického tření mezi koly a podložkou f?

- tady jsem uvažoval tak že počáteční kinetická energie auta se při prždění mení na práci vykonanou třecími silami a potenciální energii:
Pokud si zvolím hladinu nulové potencialní energie výšku auta, kde se nacházelo v okamžiku sepnutí brzd, platí:
$E_{k_{0}}= \frac{1}{2}mv_{0}^{2}=mgh+mg\cos \alpha \cdot f$ z čehož vyjádřím h dopočítám příslušnou vzdálenost.

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 04. 12. 2011 17:26

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Příklad - dynamika tuhého tělesa

↑ Sam_Hawkins:
$m_1g\sin\alpha-T_1=m_1a$
$T_2-m_2g\sin\beta=m_2a$
$(T_1-T_2)r=J\varepsilon$

U toho druhého je myšlenka správně, ale $fmg\cos\alpha$ NENÍ práce, ale jen třecí síla. Musíš vynásobit dráhou.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 04. 12. 2011 17:58

Sam_Hawkins
Reputace:   

Re: Příklad - dynamika tuhého tělesa

diky moc :)

Zápatí