Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám tu příklad na dynamiku tuhého tělesa a vzhledem k tomu že nemám k dispozici výsledek, chtěl jsem ověřit správnost postupu:
Zadání:
Na dvojité naklonené rovine s úhly sklonu a jsou nehmotným nepružným vláknem pres válcovou kladku o hmotnosti m a poloměru r spojena tělesa o hmotnostech a . Jaké je zrychlení soustavy? Odpor prostředí zanedbejte. (Moment setrvačnosti kladky je.)
I. impulzová věta:
1. těleso :
2. těleso :
II. impulzová věta:
a za předpokladu že lanko je dokonale pevné () a nepodkluzuje () mám tři rovnice o třech neznámých () kterou dopočítám
moc si nejsem jistý jestli jsem dobře sestavil ty první dvě rovnice, resp. při přechodu z vektorového do skalárního tvaru...
předem díky za odpověď
P.S.: Ještě jsem si vzpomněl na jednu úlohu, tentokrát na zákon zachování:
Auto o počáteční rychlosti brzdí po nakloněné rovině o sklonu (směrem dokopce). Jakou dráhu ještě urazí, je-li součinitel dynamického tření mezi koly a podložkou f?
- tady jsem uvažoval tak že počáteční kinetická energie auta se při prždění mení na práci vykonanou třecími silami a potenciální energii:
Pokud si zvolím hladinu nulové potencialní energie výšku auta, kde se nacházelo v okamžiku sepnutí brzd, platí:
z čehož vyjádřím h dopočítám příslušnou vzdálenost.
↑ Sam_Hawkins:
U toho druhého je myšlenka správně, ale NENÍ práce, ale jen třecí síla. Musíš vynásobit dráhou.