Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 12. 2011 18:49

FlyingMonkey
Reputace:   

Tělesa

Dobrý večer,

potřeboval bych od vás poradit :)

Určete počet, délku a vlastnosti tělesových uhlopříček a) v krychli b) kvádr c) pravidelný osmistěn s hranou délky a

Jde mi o to, že samozřejmě ty uhlopříčky dokážu spočítat "v hlavě" ale rád bych si vytvořil něco na odvození ...

Ty zápisy typu (n-2)*x jestli mi rozumíte :) To se mi vůbec nedařilo si to nějak takhle vyjádřit

Tak jsem na to šel přes kombinatoriku, mám 8 vrcholů a tvořím úsečky .. (tedy dvojice, kde EF = FE)
používám teda kombinace a bude to 8!/2!*6! => 28

To mám ale všechny uhlopříčky, takže od toho odečtu ty, které jsou v jedné stěně ...
Každá stěna má právě dvě takové uhlopříčky => 28 - (2*6) = 16 ... :) jak jde vidět, není to dobře samozřejmě má vyjít 4

Pomůžete? Thx ;)

#2 05. 12. 2011 19:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Tělesa

Zdravím,

přistupovala bych k tomu tak, že každá tělesová uhlopříčka rovnoběžnostěnu má svou projekci do roviny podstavy. Projekce je zároveň uhlopříčkou mnohoúhelníku podstavy - počet uhlopříček umíme spočítat dle vzorce (s důkazem). Musím ovšem uvažovat dvojnásobek takových projekcí, jelikož mám vždy 2 uhlopříčky v jedné rovině kolmé podstavě, ale jejich projekce je jen jedna (například v hranolu ABCDA1B1C1D1 stejnou projekcí má AC1 a A1C).

Zde kolegové také něco podobného řešili ovšem na více odborné urovni (možná pomůže, když obnovíš téma odkazem na toto).

Zápatí