Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 12. 2011 17:41

Samik9696
Zelenáč
Reputace:   

Hodnost matice pomoci LU a QR rozkladu

Zdravím
Potřebuju pomoct... Dostal jsem za úkol vytvořit program v matlabu který by počítal hodnost matice pomocí LU a QR rozkladu...
Já vubec nevím co s tím....

#2 06. 12. 2011 13:32

Lumikodlak
Místo: Praha
Pozice: Programator nebo tak neco :-)
Reputace:   19 

Re: Hodnost matice pomoci LU a QR rozkladu

Vubec nevis, co je to ten LU a QR rozklad, nebo akorat jak to vytvorit v matlabu? :-)

#3 06. 12. 2011 13:39

Samik9696
Zelenáč
Reputace:   

To vím co to je, jen nevím jak to udělat v matlabu..... V matlabu je také funkce rank, která to přimo určí, ale já to potřebuju udělat přes LU a QR rozklad...

↑ Lumikodlak:

#4 06. 12. 2011 13:50

Lumikodlak

To jsem si trochu nabehl, priznam se, ze v matlabu neumim :-) Ale zjistil jsem, ze matlab ma nejspis primo QR a LU funkce, coz ale nevim, jestli pomuze, nevim, jestli muzete pouzit primo ty funkce LU a QR. Jestli ne, tak to bude jeste o neco slozitejsi.

#5 06. 12. 2011 13:52

Samik9696
Zelenáč
Reputace:   

jo jsou taky přímo funkce LU a QR..... ale nevím jak z toho potom zjistit tu hodnost matice....

#6 06. 12. 2011 17:27

Lumikodlak

U QR rozkladu vznikne jedna ortogonalni matice a jedna v hornim trojuhelnikovem tvaru. Jestli se nepletu, tak ortogonalni matice je i regularni, takze hodnost te puvodni matice by mela byt stejna, jako hodnost te v hornim trojuhelnikovem tvaru vysledku. Jestlize je v hornim trojuhelnikovem tvaru, tak by podle me melo stacit spocitat nenulove radky a to bude vysledna hodnost, tak kdyztak napis, co si o tom myslis :-) Jeste se kdyztak podivam na to LU.

#7 11. 12. 2011 11:12

Samik9696
Zelenáč
Reputace:   

jo je to tak jak to píšeš....
Už mám ten script hotový.... akorát to ted musím udělat v GUI a a to nevím co s tím.....

Zápatí