Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřeboval bych poradit s jedním příkladem:
Nechť (G,.) je grupa, potom:
a) Dokažte, že průnik libovolného neprázdného systému podgrup grupy (G , .) je opět podgrupou grupy (G , .)
b) Ukažte, že sjednocení dvou podgrup grupy (G , .) obecně není podgrupou grupy (G , .)
Vůbec si s tím nevim rady dokáže mi někdo pomoct?
K a): v podstatě potřebuješ ověřit, že v tom průniku je s každým prvkem i jeho invers a s každými dvěma prvky i jejich "součin" (myšleno grupová operace na ně provedená). Nastíním, proč tam jsou ty inversy, se součiny to jistě už podle tohoto návodu zvládneš.
Takže mějme nějaký prvek v průniku systému podgrup. To znamená, že je v každé podgrupě z toho systému. Protože ovšem jde o podgrupy, tak v každé leží i . No ale protože leží v každé z těch podgrup, tak leží i v jejich průniku, tím pádem zadaný průnik obsahuje s každým prvkem i jeho invers.
Ano, tedy pokud "má inverzi" znamená "je uzavřená na operaci inverze".
Tak si vezměme nějakou grupu (s operací ) a nějaký soubor jejích podgrup , chceme ukázat, že je opět podgrupou . Tedy chceme:
i) uzavřenost na inverzy, tedy
ii) uzavřenost na operaci, tedy .
Důkaz i) se provede tak, jak jsem výše naznačoval; formálně to lze zapsat takto:
kde v implikaci označené jsme využili toho, že všechny jsou podgrupy , tudíž jsou uzavřeny na inversy.
k b) Mozna by se dal dat konkretni priklad. Treba grupa celych cisel s operaci scitani. Nasel bych dve podgrupy. Jedna z nich by mohly byt treba sudy cisla. Ted jeste nejakou dalsi podgrupu tak aby sjednoceni nebyla grupa. Treba se to da namyslet tak, aby vysledna mnozina po sjednoceni nebyla uzavrena vzhledem ke scitani.
↑ Boleslav:
Jak říkal kolega ↑ kaja.marik:. Že sjednocení podgrup není podrupa platí "skoro vždycky", třeba v celých číslech si člověk může tipnout dvě skoro libovolné a vyjde to…
Tak zapsat se to tak určitě dá, spíše by bylo vhodné ztratit nějaké slovo o tom, že jejich sjednocení vskutku není podgrupa.
↑ Olin:
Z sjednocení i. Z není uzavřený na operaci +, není tedy ani grupoidem, natož podgrupou grupy (C; +)
Ale asi by to chtělo nějaký důkaz. Mohl bys mi s tím pomoct? :) Nebo jesli si myslel nějaký lepší zapsaní už i začátku tak klidně od tebe radu příjmu :)
↑ Boleslav:
No to je jako všechno v pořádku, jen jako zkoušející bych asi chtěl slyšet nějaký konkrétní důvod, proč to na tu operaci není uzavřené.
↑ Olin:
Nebo dalo by se k tomu b) napsat třeba jen:
(Z, +) podgrupy (3 . Z, +) a (5 . Z, +), kde i . Z = {i . z, kde z náleží Z}
3+5=8 a to nenáleží 3.Z a zároveň 8 nenáleží 5.Z
Z průnik i . Z tedy není uzavřený na operaci +, není tedy podgrupou grupy (Z , +)
Kdyžtak jesli to lze zapsat nějak formálněji. Děkuji za odpověď.
↑ Boleslav:
Jiný příklad:
(C , +) , kde C je množina všech komplexních čísel s vlastními podgrupami (R , +), (I , +) ,
kde R je množina všech reálných čísel a I množina všech ryze imaginárních čísel.
↑ Boleslav:
A co mám posoudit ? Materiálu se tu už sešlo docela hodně :-).
Pokud kolega ↑ Olin: pochopil, co máš na mysli, a odpověděl Ti, že je to OK, pak se domnívám, že se na to můžeš spolehnout.
Ještě jsem si to přečetl a není mi jasné, co přesně dělá v tomto řádku to .
Boleslav napsal(a):
Z průnik i . Z tedy není uzavřený na operaci +, není tedy podgrupou grupy (Z , +)
Přece , což je podgrupa. Myslím, že chceme říct, že není podgrupa.