Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nechci do toho moc vstupovat, radi se tu po nekolika liniich, jenom par postrehu
* tohle jsem mel na zkousce z analyzy na MU, je to hodne omilany priklad, urcite je vyreseny nekde na netu - zajimave reseni ale bez derivaci je na http://jwilson.coe.uga.edu/emt725/TrapS … pSemi.html
* druhou derivaci bych neresil. Je jasne, ze optimalni reseni existuje, je jasne ze to nebude na krajic intervalu. Proto to musi byt ten stacionarni bod, ktery autor dotazu snad nakonec najde :)
* Jelena ma pravdu, ze se tu popletlo nekolik znaceni. Zkusim v kostce napsat moje reseni cele. Je to zase uplne jine nez u predchozich prispevku. Pokud jako kolegove oznacim polovinu horni zakladny
, polovinu dolni zakladny
(bez ujmy na obecnosti
), potom (viz Rumburak)
. Druha mocnina obsahu je (umocnenim toho co ma Honzc)
. Po zderivovani a vytknuti dostanu
a potom uz snadno urcim stacionarni body.
↑↑ Nanoliquid:
Ano, vlastne ne, to je jenom polovina lichobeniku, ale neva, kdyz je maximalni polovina, je maximalni i celek :)
↑↑ Nanoliquid:,
Presne toto som ti uz radil, (ale bez R) aby si mohol pracovat na goniometrickom (trigonometrickom) kruhu
Jednoduce studium tejto funkcie
ti da riesenie tvojho problemu.
A co je tu pekne ukazane, jeden problem a vela moznych ciest prist k vysledku!

↑ vanok:
Tady je ještě jeden přístup viz obrázek:
Derivace funkce dle obrázku

Jsem ztracený, už ani ta derivace mi nevychází, jak má .... v 1čce mi vyšlo minimum, ani nevím proč ....Asi se vzdám 10ti bodů ke zkoušce. Je to zřejmě nad mé síly. :(
Snažil jsem se to dopočítat sám a poté porovnat s řešením, ale nevychází mi derivace, takže tam mám někde chybu....No ještě zabojuju
↑ Nanoliquid:
No kkyž už jsme do tebe investovali tolik času, tak níže to máš spočítané:
↑ Honzc:,
Alebo studovat znamienko prvej derivacie... co tu je ozaj jednoduche.

Mockrát děkuji...pořádně si to prohlédnu a vezmu z toho ponaučení. Někde jsem v derivaci udělal chybu....
Ahoj ↑ Cheop:,
Pekne riesesenie: v skratke tento post je zaujimavy pre buducich ucitelov na strednej skole.
Vsak inac preco by bol v rubrike vysoka skola.. ak nie pre nich.