Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dokažte, že vektory a,b,c tvoří bázi vektorového prostoru a zapište souřadnice vektoru d v této bázi:
a=(6,5,4), b=(-5,2,4), c=(1,0,-4) d=(-17,-1,8)
Postupoval jsem následovně:
Pak jsem si vyjádřil z první rovnice 
Dosadil do rovnice 3
po úpravě 
Dále jsem nepočítal, protože nevím jestli je postup správný, zarazily mne ty čísla
↑ Blizz:
Chybu sice nevidím, ale počítat to standardně Gaussovou eliminací bude asi příjemnější, než tohle zběsilé dosazování.
Navíc budeš moct rovnou upravovat soustavu s pravou stranou (s vektorem d) - až ji upravíš, tak z toho zároveň snadno vykoukáš odpověď na otázku, jestli a,b,c tvoří bázi.
↑ Blizz:
pri vynasobeni -5 jsi nepootacel vsechna znamenka tak, jak jsi mel, hlavne pro pozdejsi upravy bude lepsi ten prvni radek nechat tak, jak byl na zacatku. Vy jste se ve skole neucili upravovat matici na schodovity tvar? Jeste je potreba pomoci prvniho radku vynulovat prvni prvek ve tretim radku, abychom dostali nuly ve druhem i tretim radku na prvnich pozicich, pak se budeme snazit vynulovat druhy prvek ve tretim radku, abychom se dostali na schod. tvar
Vím co myslíš, jenže jak mám vynulovat první člen druhého řádku bez vynásobení prvního řádku -5 a druhého řádku 6 a pak jak první a druhý člen třetího řádku. já to počítal vždy tak, že pokud si udělám diagonálu a snažím se pod touto diagonálou dostat nuly, tak začnu tím co je v prvním sloupci, v našem případě bych to udělal tak, že bych první řádek vynásobil 5 a přičetl ke druhému a pak první řádek vynásobil 4 a přičetl ke třetímu, ale v tomto případě si tak vůbec nepomůžu. Napiš mi prosím Tvé řešení. Děkuji
↑ Blizz:
ano, delal bych to presne tak, asi jsme se jen nepochopili, naznacoval jsem, ze pro pozdejsi pocitani je lepsi ten prvni radek nechat nevynasobeny -5, jakoby si ho vynasobit a secit s druhym nekde stranou, protoze takto bychom museli prvni radek nasobit dvema a posledni 15 a vychazely by nam tam strasne velka cisla
↑ Phate: Já jsem asi vůl :) Nedokážu to vyřešit tak, aby to mělo hlavu a patu. Jak to myslíš, někde stranou. myslíš to takto
6 -5 -1 -17
-25 22 -5 84
-20 24 -8 72
kde jsem první řádek vynásobil -5, přičetl k druhému a pak vynásob -(4) a přičetl k poslednímu
↑ Blizz:
Ja nechapu, kde je problem, proste n-nasobek prvniho radku prictes k m-nasobku druheho, abys dostal na prvnim prvku druheho radku nulu. Stejne tak se tretim radkem. Jediny co jsem ti rikal je, at si pak ten prvni radek tam nenechas n-krat vynasobeny, ale at ho tam nechas v puvodnim tvaru. Jak jste prevadeli matici do schodoviteho tvaru?
↑ Phate:
1 0 -3
-2 1 0
0 3 5
první řádek vynásobím -2 a přičtu ke druhému dostanu tedy matici
1 0 -3
0 1 -6
0 3 5
teď násobím druhý řádek (-3) a přičtu k poslednímu čímž, dojdu k matici
1 0 -3
0 1 -6
0 0 23
Takže jestli správně chápu to co jsi napsal, tak mám druhý řádek mé matice (ne te co jsem teď tady napsal) vynásobit 6 (30,12,0-6) a pak první řádek (-5) a přičíst ke druhému, tím mi zůstane první řádek v původní podobě, ale ve druhém řádku bude mít první člen hodnotu 0.