Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Při řešení předchozího problému jsem se zamyslel, jak vlastně ve formální logice formulovat tvrzení, která odpovídají na otázky různého typu - jako "proč", "jak", apod.
Např. lze chápat svět M jako model nějaké teorie, případně lze s každým prvkem m z M svázat ještě čas a nějakým způsobem popisovat dvojici (m,t) - stav individua m v čase t.
Pak bychom dle mého mohli pomocí nějakých funkcí či predikátů (relací) tvořit funkce odpovídající otázkám typu "kdy?", "co?", "kam?", ..., a predikáty odpovídající otázkám typu "byl? / nastal? / přijel?"...
Ovšem není zřejmé, jak vyjádřit odpovědi na otázku "proč?" a "jak?" (možná i další). Možná je to proto, že na tyto otázky existuje mnoho "typů" odpovědí, kdežto na ostatní nikoli - na otázku "kdy?" odpovídáme v podstatě určením času, na otázku "komu?" odpovídáme určením individua, kterého se otázka týká, apod. kdežto - jak vypadá odvověď na otázku "proč?" a nebo "jak?"
Nevím, zda jsem formuloval problém dost jasně, kdyžtak to doupřesním, pokud budou nějaké negativní ohlasy. Snad celý text nebude působit jako nesmysl...
↑ check_drummer: Ahoj, veľmi praktické sa mi javí to čo si písal, => znázornenie vývoja systému v čase. Dosť často nás to zaujíma, hlavne z dôvodu predpovedania budúcnosti. A takto, keď sa to znázorní do "časopriestoru" už aj minulé sily tam môžeš odhadnúť a aj budúcnosť si môžeš tipnúť a časové tajektórie sa dajú riešiť geometrickou matematikou.
V otázke prečo? býva myslím zahrnuté pýtanie sa, ktoré minulé vplyvy spôsobili momentálny stav. A samozrejme keď vplyvy poznáme, už môžeme vývoj systému ovplyvniť v náš prospech. Čo je snáď ľudské.
A ďakujem za otvorenie tejto témy, tiež mi implikovala z predošlého.
↑ pietro:
Možná ty odpovědi na uvedené otázky budou v logice vyšších řádů...
↑ check_drummer:
Tím by se měla zabývat "Logika otázek" nebo taky "Erotetická logika". Víc ti k tomu bohužel neřeknu, jen přihodím odkaz na stránky Libora Běhounka kde můžeš najít další odkazy.
↑ Wotton:
Děkuji, přečtu si ten článek - doufám, že co nejdříve.
Stránky: 1