Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
vypracovávám si maturitní otázky z matematiky a dostala jsem se k tomu to příkladu : zjistětě, které z čísel 10, 35, 50 je členem posloupnosti (
), kde
"
Snažila jsem se ho vypočítat, ale vůbec mi to nevychází. Mohla bych vás prosím poprosit o pomoc?
Předem moc děkuju :)
popravdě přesně nevím co po mě chtějí, takže když jsem to počítala snažila jsem se použít vzorec
a taky vzorec
, jenže to mi nic nevyšlo a neznám ani d ani nic jiného, já prostě nevím :D už tady nad tím jedním sedím takovou dobu :( ostatní byly zadané "jinak" takže jsem je spočítala, ale s tímhle asi jen tak nehnu :(
Klidně by mi to stačilo, kdyby mi to někdo pomohl pochopit a já bych to potom zkusila spočítat.
↑ stana1712:
Myslím, že to vôbec nie je aritmetická ani geometrická postupnosť. Spočítavať nič nemáš - máš zistiť, že či v prípade, že by sa členy postupnosti vypísali videla by si medzi nimi niektoré z čísel 10, 35, 50.
Máš predpis pre n-tý člen, jeho hodnota sa vypočíta tak ako je zadané: 
Máš dve možnosti:
Buď dosadíš za
čísla (postupne) 10, 35, 50 a zistíš, či vyjde prirodzené číslo (n),
alebo podľa predpisu vypočítavaš postupne členy
... za n dosadíš do predpisu číslo 1,
... za n číslo 2 a tak ďalej a pozeráš sa, či výsledkom je niektoré z troch zadaných čísel ...
↑ stana1712:
Áno.
A prvý spôsob - treba riešiť rovnice 

Prirodzené číslo vyjde iba pri čísle 35.
Tento spôsob je univerzálnejší - predstav si, že by správny výsledok bol člen na 1987. mieste.
Hodnota člena podľa predpisu má byť 10 (35,50). Tak miesto toho
sa napíše jeho hodnota, ktorá má byť príslušné číslo.
Zdravím potřeboval bych pomoct s tímto příkladem už si nepamatuju jak to mám udělat děkuji http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011 … upnost.jpg
↑ Jonki:
:-) pokud to nejde dopočítat, tak buď pokračuj už v tomto tématu, nebo si založ nové, ale nemá význam v tomto smyslu posílat PM.
Po dosazení 2. rovnice vypadá takto: 
(nahradím 1. závorku za 35, protože to tak je v zadání).
Odsud budeš mít q, které použiješ do 1. rovnice a najdeš a_1. Zdar přeji.