Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, počítám následující úlohu (Prometheus diferenciální počet str. 118. 4.25a) a nerozumím zadání a autorskému výsledku.
Zadání: Najděte lokální extrémy funkcí v daných intervalech.
Ve výsledcích je zapsáno: v bodě -1 lokální maximum 17, v bodě 3 lokální minimum 1.
Já jsem uvažoval tak, že mám hledat lokální extrémy, tedy první derivaci položím rovno nule.
Tedy bod podezřelý z extrémů je:
Druhou derivací zjístím, že se jedná o lokální minimum: 
Bod, kde jsem nalezl extrém náleží do intervalu, kde mám extrémy zkoumat.
Odpověd: Funkce má v bodě 3 lokální minimum 1.
Ve výsledcích ale uvádějí i bod -1. Takže zkoumají i krajní meze intervalu. Ale to jsou již globální /absolutní extrémy a nejedná se o lokální, jak požadují v zádání. Nebo se pletu a v určitých situacích je globální extrém lokální, či ony extrémy v krajích intervalu jsou lokální??
Děkuji za vaši pomoc.

Globální extrém je ten s největší (nejmenší) funkční hodnotou.
(Z gymnázia, VŠ definice se nejspíš bude lišit)
Čili vždy prověřuj body, kde je první derivace nulová nebo neexistuje.
EDIT: podle tohoto materiálu bych dal zapravdu tobě
↑ Hanis:
Díky za rychlou odpověd.
Takže i globální extrém je lokální extrém?
Lokální extrémy získám první derivací. Ale ty maxima či minima vycházející z krajních bodů intervalů - tam jsou derivace nenulové, takže pokud budu vycházet pouze z bodů podezřelých z extrémů určených nulovou první derivací, tak se stejně nedostanu k výsledkům autorským.
EDIT: tenhle materiál jsem si v zápalu nešťastnosti předtím vyhledal :-)

Pokud máš funkci zadanou 
Pak v krajních bodech 1. derivace neexistuje, neboť tyto body nemají okolí - vzpomeň si, jak se derivace definovala...
EDIT: ještě bych se podíval, jak v této učebnici definují lokální extrém a jak globální
↑ Hanis:
Díky za upozornění, to jsem opomenul.
Takže lokální maximum, dle vět, které neplatí obráceně, mohou být i v bodech, kde neexistují derivace(je to tak?). Což je tento případ - kraje toho intervalu.
V učebnici je tato věta:
Funkce f má v bodě
lokální maximum, existuje-li takové okolí
, že pro všechna
platí:
.
Funkce f má v bodě
lokální minimum, existuje-li takové okolí
, že pro všechna
platí:
.
V tomto případě je v případě krajního bodu intervalu jedna strana okolí "nulová", takže ani nemůže ona nerovnost pro x platit, ne?
Díky za pomoc.
Ještě přidávám plot z wolframaplha. Ten nalezne maximum v bodě -1 a jmenuje ho "Global extrem"
http://www.wolframalpha.com/input/?i=ma … 3D+-1+to+5
Díky

Ahoj,
prošmejdil jsem spoustu dalších odkazů a všechny se shodují s tím prvním, tedy že v bodě -1 je globální extrém.
Tvoje definice pro lokální nefunguje, protože ve vyšetřovaném bodě okolí prostě neexistuje.
Funkce f má v bodě xo [ostré] lokální maximum, jestliže existuje interval (a,b) tak, že pro všechna x z tohoto intervalu platí: [f(x) < f(xo)] f(x)<= f(xo)
Funkce f má v bodě xo [ostré] lokální minimum, jestliže existuje interval (a,b) tak, že pro všechna x z tohoto intervalu platí: [f(x) > f(xo)] f(x) >= f(xo)
Když se opřu o tuto definici, tak opět narážím na otevřený interval.
Globální extrémy (absolutní extrémy) funkce v nějakém intervalu představují body, ve kterých nabývá funkce své největší resp. nejmenší hodnoty.
Znamená to nalézt lokální extrémy a porovnat odpovídající funkční hodnoty i s hodnotami v hraničních bodech intervalu. Největší hodnota přísluší globálnímu maximu a nejmenší globálnímu minimu.
Takže v bodě x=-1 je opravdu globální extrém. Zkus se zeptat vyučujícího, co ti k tomuto řekne.
Doufám, že jsem ti alespoň trochu pomohl.