Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Bylo mi vzdy sugerovano ze odmocnina nesmi byt ve jmenovateli a proto musime zlomek rozsirovat atd. atd. , ale ja se ptam proc je tomu tak, proc nesmi byt odmocnina ve jmenovateli?
↑ Barbarfifty:
Odmocnina ve jmenovateli být může. Proč se na středních školách bere za smrtelný hřích když někdo napíše a ne
, to nevím. Nic špatného to není. Je to nějaká zvyklost, kterou někdo vymyslel, ale její smysl mi také uniká. Jsem celkem zvědavý, jestli nám to tu někdo vysvětlí.
↑ Barbarfifty:
Zdravím,
osobně mám za to, že dělit iracionálním číslem je poměrně komplikované.
I kdyby nám stačila přibližná hodnota výsledku, tak je mnohem jednodušší než
.
Ale nevím, je to jen taková náhlá hypotéza.
Podle mě je to tím, že když se zbavíme odmocnin ve jmenovateli, tak v podstatě dostaneme lineární kombinaci odmocnin (o kterých máme jakž takž představu) s racionálními koeficienty (o kterých máme taky jakž takž představu). Srovnejte a
.
iny zvyk rationalne cislo napisane v ireduktivnej forme
Poznate aj ine take zvyky?
Jednou nám o tom povídal přednášející, hlavním důvodem měly být tabulky, kde se dala najít hodnota pro výrazy s odmocninou v čitateli, ale ne s odmocninou ve jmenovateli. Říkal to právě proto, že v dnešní době už to nemá smysl takto upravovat, protože tabulky už snad nikdo nepoužívá.
Co je na tom pravdy nevím, nejsem si ani jistý, jestli jsem se vůbec kdy do matematických tabulek podíval… :)
Ahoj ↑ Lukee:,
Ani toto si nelistoval aspon?
http://www.amazon.com/Handbook-Mathemat … 0486612724
↑ Barbarfifty:
Já si myslím, že dříve (když nebyly ani kalkulačky) se rozhodně lépe dělilo než
↑ pietro:
Ahoj, zdá, příspěvek..., nesrozmitelný mi se, tvůj.
Vykonajme výpočet 1/sqrt(2) dvomi spôsobmi:
1. priamo pomocou 1/ x
2. nepriamo pomocou x/2 (viz tabulka v príspevku č.11)
kde x---> sqrt(2) tak, že budeme postupne pridávať informácie o znakoch, v každom kroku jedna nová cifra z desatinného čísla sqrt(2).
Výpočet podľa bodu 1 má trvalo( v každom kroku) väčšiu relatívnu odchýlku.
A preto starí Sumeri mali odpor voči odmocninám v menovateli...myslím...
A ktovie ako by to cele vyzeralo v dvojkovej sustave