Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdarek,
mám takový malý problém a snad jsem se trefil do středoškolské matiky s ním.
Jde o obecný propočet, mějme počáteční cenu za službu/zboží a meziroční inflaci, která řekněme bude plusmínus konstantní - 7%
Jakým vzorcem nebo postupem spočítám kolik tato služba bude přibližně, odhadovaně stát po 1, 5, 10 letech - třeba?
Konkrétně, by Vás to mohlo zajímat takto: el. energie pro běžnou domácnost, stojí 8x 1,6Kč a 16 x 4,56Kč / kWh za 24hodin (sazba D25d).
Pro jednoduchost výpočtů nákladů domácnosti na kWh, jsem váženým průměrem spočetl, že 1kWh nás letos vyjde na 3,5733Kč.
Jak a kolik bude tento vážený průměr stát za 1, 3, 5, 7, 10, ... let??? - obecně - konkrétně dosazení "snad zvládnu"
Moc díky, zdar a sílu Jeník
Tak pokud správně chápu inflaci, tak za rok je vždy o 7% víc, takže předchozí cena se násobí hodnotou 1,07. Za n let tedy bude cena
kde c je původní cena.
↑ BikerOnly:
Ak to je tak, ako pise Olin, čo je vlastne zložené úrokovanie, tak sa tam da použi? aj všeobecný vzorec pre zložené úrokovanie, kde hodnotu inflacie dosadiš za parameter i: (pozn.: i=percento/100)
Olin dosadil za i pomernú hodnotu 0,07. Ak i=0 cena je konštantná, každý rok rovnaká.
Lukaszhi a Oline,
dik, máme se na co těšit - za deset let cca bude 1kWh váženým průměrem za 7,03Kč a ještě líp za rok(2009) už cca 3,82. Schválně se po Novém roce, můžeme sami přesvědčit o kolik jsem se mýlil!!! :)))

↑ BikerOnly:
Aby to bylo objektivnější, měl by sis zjistit nejen míru inflace, ale také procento meziročního růstu mezd a dopočítat na příslušné období :-)
Stránky: 1