Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám dokázat tohle:
Omlouvám se, ale neumím napsat sumu, tak to sem dám slovy: je tam suma, nahoře vpravo u ní napsáno n, dole vpravo k=1. Teké je tam poznámka, že n je větší nebo rovno jedné.
No, a za tím mám 1/ (3k -1)(3k + 2) = n / 2(3n + 2)
A teď babo raď. Možná bych mohla začít tím, že vůbec netuším, co mi ten zápis se sumou vlastně říká.

Takhle to není jasné? Já s tím absolutně neumím pracovat. Ale i když si tam zkusím hrát s tou sumou, tak mi to všechno (n, k) hází na úplně jiná místa, než to mám u sebe v zadání.
↑ Dalsi Uzivatelske Jmeno:
Takto?
Ak áno, tak začni prvým krokom ktorý je overenie pre najmenšie možné prirodzené číslo.

Právě že ne, to n je jakoby nahoře vpravo vedle sumy, a to druhé dole vpravo vedle sumy. Ono to možná bude to samé, že? Já mám totiž největší problém právě s tou sumou, indukci i celkem chápu, ale nějak nevím, co mi říká ta suma, mate mě, že tam mám dvě proměnné. Co mám tedy vlastně za ty písmena dosazovat?
↑ Dalsi Uzivatelske Jmeno: je to to samý. znamená to, že za k dosazuješ čísla od 1 do n (a sčítáš)

A to dosazuju za n, nebo za k? A za obě stejné číslo, nebo jiné číslo?
Kdysi jsem tu někomu vysvětloval sumu jakožto pojem - zde.

Za ten odkaz děkuju, ty příklady co máte rozepsané tam chápu, ale vůbec to nedokážu aplikovat na ten svůj. Mate mě, že tam mám to rovnítko, a dvě neznámé. Asi jsem úplně slepá, ale fakt to nevidím. Takže já si tedy do toho svého budu postupně dosazovat za k čísla 1, 2, 3... až do n? To bych pochopila. Ale co s tím koncem kde jsou n-ka? To moje je tedy taky nějaká řada? Nebo se obě strany toho rovnítka musí po dosazení rovnat?
Čili otázkou č. 1 je, jak rozumět zápisu
(1)
resp.
,
což je totéž jako (1). V zadání bude patrně ještě uveden předpoklad, že
je přirozené číslo.
Levá strana (1) je zkratkou pro součet
(2)
,
jehož první člen
dostaneme z obecného členu
volbou k = 1 ,
druhý člen
volbou k = 2 ,
.....
poslední (n-tý) člen
volbou k = n .
Je zřejmé, že hodnota tohoto součtu bude záviset na přirozeném čísle
, takže můžeme napsat
,
kde
je nějaká prozatím neznámá funkce. Předmětem úlohy je ukázat, že touto funkcí je
.

Tisíceré díky, opravdu. Konečně chápu. Ještě jsem tedy nezkusila nic spočítat, abych si to ověřila, ale na pohled už mi to přijde jasné.
Takže tedy začnu s jedničkou, dosadím a mám
pak tedy dosadím jedničku i za n a mělo by se to rovnat
Když tohle spočítám, tak mi tedy vyjde, že oba zlomky jsou 1/10 a pro jedničku to tedy vypadá, že ten výraz s n-ky tomu odpovídá, chápu to doufám správně?
Takže teď udělám ten indukční předpoklad a krok a tak, že. Takže bych tedy vycházela z toho, že platí ten původní zápis a chtěla bych nějak získat, že platí i tohle: