Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu.
Potřeboval bych nějakou funkci, kterou bych mohl transformovat jakoukoli hodnotu z řady čísel od -36 (nebo alternativně 74) do 36 (alt. 136) do řady hodnot od 1 do 9 tak, aby -36 (74) odpovídalo 1; 0 (alt. 100) byla v nové řadě zase 0; a 36 (136) odpovídalo 9.
Pokud by mi byl ochoten někdo pomoci, poprosím ho aby na mne mluvil opravdu polopatisticky.
Za jakoukoli pomoc děkuji
Dohodněme se, že budeme řešit pouze první alternativu (pokud pro ni najdeme funkci f(x), pro druhou alternativu vyhoví funkce g(x)=f(x-100)).
Pro naši funkci má platit
-36->1
0->0
36->9
Ale vznikají další otázky: jde o to hledat funkci z reálných čísel do reálných, z celých do celých, z celých do reálných nebo z reálných do celých? Musí být prostá?
Pokud se přikloním k tomu, že má být prostá a z celých do celých, pak se nabízí něco jako
f(x)=-x/36 pro x z <-36,0>
f(x)=3+x/6 pro x z (0,36>
↑ DavidLi:
Zdravím :-)
v prvním případě vychází přímka f(x) = x/9 +5 (splňuje to?)
a v druhém případě platí zadání tak, jak je napsáno nebo je tam také nějaká oprava?
↑ DavidLi:
Zdravím :-)
Když jsem viděla název tématu a původní zadání, tak jsem to také neviděla jednoduché, až tvá oprava zadání to usnadnila.
Nahodou to nebyla zcela triviální formulace (ani po úpravě zadání).
Hodně zdaru :-)