Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Rumburak: Jseš moc hodný, ale já nevim jak mám počítat s tím n nahoře..
↑ Deny77:
Kterou ? Každá se určuje jinak .
Abychom to zjednodušili, můžeme substituovat n + 2 = k , takže "n ---> oo" znamená totéž co "k ---> oo" a máme tudíž určit limity
,
.
Tou druhou limitou je tedy
(viz jeden u mých předchozích příspěvků v tomto vlákně : ↑ Rumburak:), co za funkci je A(t)
není trivialita a je potřeba to vědět - jde o velmi důležitý a slavný vzorec - v nějakých učebních textech ho jistě najdeš, zkus je prolistovat.
Při výpočtu první limity můžeme vyjít ze známé hodnoty limity
a z vět o aritmetice limit a o limitě složené funkce.
Doufám, že dál to už zvládneš sama. Pokud ne, znamenalo by to, že neznáš ani základy a pak by bylo radno doučit se je ze studijních materiálů -
v podstatě z libovolné VŠ učebnice (nebo skript) s výkladem látky o limitách funkcí.
↑ Rumburak:
Zdravím,
zlomek bych přepsal poté takto. Vnitřek závorky jde jakoby k "e" a zbývalo by udělat limitu toho druhého exponentu. To by nebyl korektní postup?
↑ jrn:
Takže máme
,
a chceme zjistit limitu
. Zlogaritmováním dostaneme
,
na to použijeme spojitost logaritmické funkce v bodě
a větu o limitě součinu , takže
a
. V pořádku.
Pokud by se nám nechtělo jít až do takovýchto podrobnosti, pak musíme být opatrní na neurčité výrazy - zajména typ
je poněkud zrádný,
protože někdy unikne pozornosti.
Gratuluji k zajímavé úpravě, která by asi málokoho napadla. :-)
↑ Rumburak:
Díky velmi za ten, jak bych to řekl, matematicky učesaný a korektní zápis postupu.
Výraz
neni definovaný jako 1 ? Nebo co jste tím myslel?
Děkuji.
↑ Rumburak:
Ano tomu rozumím, to je očividné. Já jsem se na to díval tak, že
ale chápal jsem to špatně, protože se to n jenom blíží nekonečnu, ale nikdy nekonečno nebude, takže to neni to samé jako
ano?
V tom smyslu jak to je vyse se nepracuje s tim, ze by se jednicka umocnovala na neco co jde do nekonecna (to by se rovnalo jedne), ale neco co jde k jednicce se umocnuje na neco co jde k nekonecnu (to je tzv. "neurcity vyraz" - omlouvam se lidem, kteri jsou na toto slovni spojeni pripadne alergicti).
↑ jrn:
No já zde symbol
chápu obecněji - jako limitu typu
, kde
a
,
ať již
je cokoliv přípustného.
EDIT. ... jak již napsal - i když bez vzorců - kolega ↑ kaja.marik: ve své rychlejší reakci.
↑ Deny77:
:-) nejdřív jsem to neuměla a teď už umím (Maggie nás naučila). Má se nás přihlásit více, koho naučila?
a teď by se mělo snažit, aby se nahradilo
v exponentě
tedy předávám štafetu a jdu mlít ořechy. Zdravím.
↑ Deny77:
prosím, teď odsud vyjádříš
a dosadíš místo n v rámečku
, zároveň použij i svou substituci
.
Podstatné, abys uvědomila, co je Tvůj cíl - upravit výraz s mocninou na součin tak, abys vyčlenila tabulkovou limity (poslední vzorec) a potom limitu součinu nahradit součinem limit - viz Rychlokurz.