Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych poradit s příkladem:
Mám zrcadlo vysoké 1 metr. Jak vysoko ho musím umístit a jít od něj daleko, abych se celý viděl, měřím-li 150 cm? Oči jsou ve výšce 140 cm.
Našel jsem zde již podobné příklady, ale nedokážu si odvodit, jak bych to měl spočítat. Možná jsem ani správně nepochopil zákon odrazu. Budu rád za každou pomoc.

↑ Galileo:
K tomu aby jsi se viděl celý, potřebuješ zrcadlo o délce poloviny výšky tvého těla, takže metrové zrcadlo bohatě stačí. Horní konec zrcadla musí být v polovině mezi 150 a 140 cm, takže ve výšce 145 cm. Předpokládám stěnu svislou, takže na vzdálenosti od zrcadla nezávisí. Vše vychází ze zákona odrazu na rovinném zrcadle a to, že zrcadlo je osou souměrnosti. Takže když se tvé oči dívají na nohy obrazu, tak paprsek protíná zrcadlo v "jeho polovině" Chce si to nakreslit obrázek
↑ marnes:
Díky, ale:
1) Proč při svislé stěně nezáleží na vzdálenosti?
2) Proč potřebuji zrcadlo o délce poloviny mého těla?
3) Proč musí být horní konec mezi 150 a 140 cm?
Vím, že možná vypadám jako id*ot, ale chci si být vším jistý, než potom udělat chybu.

↑ Galileo:
Nakresli si zrcadlo - přímka kolmá k podlaze
Vlevo narýsuj úsečku o délce 10 cm kolmo k podlaze třeba do vzdálenosti 3 cm, vpravo za zrcadlem tedy obraz o délce 10 cm ve vzdálenosti 3 cm ( vlastnost obrazu)
Nohy bod A, hlava bod B - vzor
Nohy bod A´, hlava bod B´- obraz
Oči - bod C - vzor, C´obraz
Spoj CA´ C´A - vznikají tam dva trojúhelníky v poměru podobnosti 1:2. Podobně CB´ C´B, takže z 10 cm potřebuješ 5 - obecně polovina
No a když tu úsečku dáš třeba do vzdálenosti 5 cm a provedeš znovu, tak zjistíš, že potřebuješ stále stejnou část zrcadla.
Znovu opakuju, že to chce obrázek
↑ marnes:
Tak jsem si nakreslil obrázek a už jsem to aspoň z částo pochopil.
Pořád mi ale vrtá hlavou, proč při svislé poloze zrcadla nezáleží na vzdálenosti pozorovatele a jak se potřebná vzdálenost při "nesvislé" poloze zrcadla počítá. Jinak ale dděkuji za již vysvětlené dotazy.

↑ Galileo:
Nesvislou polohu máš třeba v obchodech s obuví, kde je zrcadlo nastaveno tak, že se nemusíš nikam ohýbat a vidíš si krásně nohy. Vše je založeno na základě zákona odrazu a jiné situace než svislá stěna bych řešil individuálně příklad od příkladu.
To co jsem popsal je u svislých stěn a opravdu platí.