Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohli byste mi prosím poradit s řešením tohoto příkladu? Děkuji moc.
Vrchol C trojúhelníku ABC leží na přímce x-2y+8=0. Určete jeho souřadnice, znáte-li vrcholy A [2;-1], B[4;8] a víte-li, že obsah trojúhleníku ABC je 10.
Ahoj. Počítat to nebudu, pouze naznačím.
Obsah trojúhelníku lze vypočítat jako polovina součinu základna krát výška:
Kde velikost vektoru AB snadno vypočítáš a teď jde o tu výšku.
Bod C musí ležet na dané přímce, tedy mohu určit množinu všech bodů, které je možné uvažovat:
(vychází z přímky, kde má bod ležet - ypsilon jsem si dal jako parametr a x-ovou souřadnici jsem vyjádřil pomocí y)
Hledaná výška je vlastně vzdálenost bodu C od strany AB. Bod C dosadím do vzorce pro vzdálenost bodu od přímky:
Současně platí: 
A z těchto dvou rovnic jsi schopna vyloučit
a vypočíta ypsilonovou souřadnici bodu C a následně dosazením do rovnice přímky i xkovou.
Mělo by asi vyjít:

Zkusil bych takto, třeba bude mít někdo lepší nápad
1) vypočítal bych výšku v
2) přímka rovnoběžná s přímkou AB ve vzdálenosti v
3) průsečík rovnoběžky a přímky x-2y+8=0 je bod C
Jinak ještě doplním, pokud neznáš vzorec pro vzdálenost bodu od přímky v rovině:
Kde v jmenovateli je obecná rovnice přímky, kde za x a y dosadíš souřadnice bodu, jehož vzdálenost od přímky hledáš a v čiitateli je velikost normálového vektoru přímky.