Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2011 19:05

cutrongxoay
Pozice: Student
Reputace:   

Acidobazicka titrace

Zdravim,
mam trochu problem, chtel bych od vas pomoci s vypocty, strasne mi delaji problem,delali jsme pokusy, ted mam neco spocitat ani nevim jak.
vzorec je takovy:$CH_{3}COOH+NaOH\Rightarrow CH_{3}COONa+H_{2}O$
                            1mol octa k 1molu hydrox. sodneho
Tedy v byrete hydrox. sodny s koncentraci 0.1mol
hustota octa je 1.01g/ml
objem octa bylo 10ml
v bance bylo 10ml octa a 90ml vody - zredeny ocet
pri titraci bylo v titracni bance 10ml zredeneho octa + 20ml vody + 2 kapky fenolftaleinu
udelal jsem celkem 3 titrace : do zbarveni potrebovalo 13.8ml NaOH
                                                                              a 13.9ml NaOH - odchylka mela byt max 0.1ml,
                                                                                                      takze jsem vybral tyto dve
mam spocitat koncentraci octa v puvodni soustave...1.
za 2. mam tedy udelat vypocet .....uplne jsem nevedel jak proste tipl
       c (CH3COOH)     ?             ?
    V (NaOH) v (ml)   13.8      13.9  - sestavil jsem tohle ale jestli spravne, to vubec nevim.
Prosim o vasi pomoc a vysvetleni. Predem mockrat dekuji

• (téma jako vyřešené označil(a) cutrongxoay)

#2 18. 12. 2011 21:43

pietro
Reputace:   187 

Re: Acidobazicka titrace

↑ cutrongxoay: Ahoj, skúsil som, pozri...

#3 18. 12. 2011 22:07

pietro

doplňam ešte

#4 19. 12. 2011 16:53 — Editoval cutrongxoay (19. 12. 2011 16:57)

cutrongxoay
Pozice: Student
Reputace:   

Dekuji za pomoc, jen bych chtel jeste vysvetlit par veci....
Pri tom vypoctu hm.zlomku, takze vypocet hmotnosti toho octa coz je ta zavorka, tomu rozumim. To co nechapu je to cislo x zavorka tedy to 1,38...odkud se to vzalo jestli se mohu zeptat?

Dale nechapu cislo ve jmenovateli 1,01 x 1000 - 1,01 je hustota octa mam pocit a to 1000 vubec nevim...taky bych potreboval vysvetlit

#5 21. 12. 2011 23:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás, prošla jsem řešení od ↑ Petera:, měla bych takový návrh:

máme počítat koncentraci kyseliny octové v původní soustavě. Pro titraci používáme zředěnou kyselinu, ovšem o této kyselině nic nevíme - jistý je jen roztok NaOH, kterým titrujeme. Tedy výpočet má začínat od spotřeby NaOH (13,85 ml průměr) o známé koncentraci (0,1 M) - pokračujeme počtem mol NaOH spotřebovaných na neutralizaci. To se rovná počtu mol CH3COOH v titrovaném roztoku.

Potom můžeme pokračovat pomocí zřeďovacích rovnic k původní soustavě - roztoku CH3COOH. Tak bych to viděla. Může být? Děkuji.

#6 22. 12. 2011 07:00 — Editoval pietro (22. 12. 2011 08:52)

pietro

Milá ↑ jelena:, ďakujem za príspevok, tiež si myslím, že to čo je isté, treba z neho vybrať čo najviac informácií, ...no v poslednej dobe ma opantala snaha uctievať časovú os ( pricina ===> nasledok)  a tak som sa najprv zapodieval ako to postupuje  na filmovom páse ... s riedením octu do titrácie atď. atď a pevne stanovený roztok od asistenta som použil v  titrácii na záver.

↑ cutrongxoay:

w= (hmotnosť octu čistého)/ (hmotnosť roztoku.)

Predtým nám vyšlo,že c=1,38 molov/ liter , v jednom litri je teda 1,38 molu
a to po prenásobení mol.hmotnostou v gr./mol vydá hmotnosť čistého octu v jednom litri...v gramoch.

Menovateľ je vzorec m=ro*V=...hmotnosť roztoku (v g) = merna.hmotn(g/cm3) * objem V cm3(ml)

#7 22. 12. 2011 13:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Peter:

děkuji, také tak jsem si vyložila Tvůj první příspěvek, ale čtením dotazu od kolegy se mi zdálo, že se nepodařilo najít návaznost výpočtu. Ani nevím, zda je dotaz ještě aktuální.

Včera jsem měla nějaký záchvat pořadkumilovnosti, tak jsem procházela sekci - Chemie se pořád drží na prvních pozicích, co do označování témat. Domu se mi nějak nedaří dostat v rozumnou dobu, abych ještě uklízela, tak se realizuji jinde. 

Zdravím.

Zápatí