Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pomůže mi prosím někdo s vysvětlením těchto příkladů? Díky předem.
1) Proč platí Pascalův zákon v tekutinách? Proč neplatí v pevných látkách?
2) Proč se kapalina nerozpadne na jednotlivé molekuly, když ji přeléváme z jedné nádoby do druhé?
3) Vysvětli různou hustotu pevných a kapalných látek ve srovnání s hustotou plynu z hlediska kinetické teorie látek.

Nutně to potřebuji vědět. Poradíte mi prosím?
↑ terezkaaaaa5:
1) Pascalův zákon mluví o tlaku v kapalinách - tam se totiž šíří všemi směry, je to dáno molekulárně kinetickou stavbou. V pevných látkách pokud zápůsobíme nějakou silou, můžeme těleso nějakým směrem deformovat, obvykle ale ve směru působiště síly. V pevných tělesech si můžeme představit takovou alternativu pascalova zákona a je to veličina normálové napětí v materiálu:
Tedy je to síla na plochu, jednotka stejná, význam jiný.
2) opět je to jedna z vlastností kapalin. Její molekuly jsou v takové blízkosti, že na sebe působí silami. Oproti plynům je to rozdíl, tam je střední vzdálenost molekul plynu velká, a molekuly nejsou k sobě vázány - tedy má plyn takové vlastnosti, jaké známe. Oproti pevným látkám, kde jsou molekuly vázány pevně - částice kmítají kolem svých rovnovážných poloh, jsou kapaliny něco mezi. Částice na sebe působí, ne však tolik, aby se držely a nepustli, a ne tak málo, aby létaly jako plyn. Tedy jak popisuje kinetická teorie - u kapalin jednotlivé částice kmitají kolem svých rovnovážných poloh, které však nejsou stálé, díky čemuž kapalina teče..
3) v tomhle ti moc nerozumím

↑ smatel:
Díky moc. Úlohu 3) jsem také nepochopila.. proto jsem ji sem dala. Neví někdo prosím? :)
Tu třetí otázku asi nikdo vědět nebude, jelikož nedává smysl.
Ahojte, pokus neúplný..Možno asi takto? to mysleli...že sa dá prerozprávať..
Pre jednoznačnosť zoberme len častice napr. vody.
Hustota = počet častíc*hmotnosť jednej/objem
V plyne ich je na jednotku objemu menej ako v kvapaline a v pevnej fáze zase sú nakopené viac v priestore, sú tesnejšie pri sebe ako v kvapaline a plyne.
Čiže hustota jedného druhu molekúl sa odvíja od počtu častíc v jednotkovom priestore.
Ako dosiahneme kondenzáciu častíc z plynu? Ako ho zahustíme ? Buď dodávame častice matérie do pevného uzavretého priestoru alebo zmenšujeme im voľný priestor a súčasne znižovaním teploty (ich kinet. energie úmernej kT)
im umožníme navzájom sa pri stretnutí pripútať, nerušíme ich zbytočne fotónmi.
A keď sú nie rušené už sa môžu viazať svojimi vonkajšími elektrónovými obalmi navzájom podľa povrchovej distribúcie nábojov . Je to také voľné rozprávanie zo života molekúl, vzdialené asi od toho čo chcel kantor počuť, možno to na prednáške vyjavil....
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kinetick%C … l%C3%A1tek