Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj mám dokázat ze
plati
rozdelila jsem si cislo
tedy kdyz dokazu ze je to delitelne 2,3 a 5 tak to staci? No a zasekla jsem na tom ze nevim jak jednoduse a srozumitelne vysvetlit ze to deli 2, zkousela jsem rozdelit na licha a suda, ale nejak nevim jak dal. Nemohl byste mi nekdo poradit jestli se to treba neda udelat nejak jinak? Predem dekuji
↑ simcilka:
Nestačí dokázať, že je deliteľné 2, lebo v tom prvočíselnom rozkalde je
.
Skôr by sa hodilo to
rozpísať na súčin. Skús najprv vyňať n a potom rozdložiť aj ten trojčlen podľa vzorca.
↑ standyk:
takze musim dokazat, ze je to delitelne 8? jinak ten rozklad jsem si udelala
ale nevim co s tim dal,.. nebo k cemu mi to je,..
↑ simcilka:
Ano, musí to být dělitelné 8, 3 a 5. Je to vidět z prvočíselného rozkladu. Ten rozklad přepočítej.
Ahoj ↑ simcilka:,
Tvoj rozklad nie je dobry.
Ale sa lahko overi ze pre 
je
.
To nam da
Dufam ze toto ti pomoze ukoncit tvoj problem.
NAVOD:
Nedzi 5-timy po sebe iducimy cislamy su aspon dve parne (SUDE po Cz) a vieme ze jedno je delitelne 2-my a druhe 4-my.
A kdyz teda vim ze je to delitelne 2 a 4, tak nevim jak dal, jak mi to pomuze k delitelnosti 8? No a vidim ze je to delitelne 5 ale jak to dokazu tak to take nevim:( a 3, taky nevim jak to mam dokazat pres ten ciferny soucet:( Muzete me prosim jeste nejak hintnout?
↑ simcilka:,
Dufam ze ten rozklad na sucin si dobre asimilovala!
Opoved na tvoju poslednu uvahu
jedno z cisiel je delitelne dvomy
druhe (nie to iste ) je delitelne styrmy
tak ich sucin je tak je tak delitelny 8mimy
Ina metoda
Ak chces vyuzit ze mas sucin 5tych po sebe iducich cisoel
Mizes uvazivat 5 pripadov
cisla formy 5k, 5k+1, 5k+2, 5k+3, 5k+4... v tom sucine a ukazat ze v kazdom pripade je ten sucin delitelny 8imy
Dalsia metoda: indukcia...
Ale podla mna ta prva je najjednoduchsia.
Jj, delitelnost 8 uz jsem vyresila. Mohu se jeste zeptat na delitelnost 5 a 3? Delitelnost 5 bych udelala tak, ze kdyz to je po sobe 5 jdoucich cisel, tak to urcite bude delitelne jedno 5. Tedy delitelnost 5 je vyresena? A delitelnost 3? Jak dokazu, ze ciferny soucet je delitelny 3? To si mam cisla rozdelit na licha a suda? Nebo se to udela pidobne jako u 5 a 8? Ze to jsou po sobe jdouci cisla?

↑ simcilka:
Jestliže máš 3 po sobě jdoucí čísla tak vždy jedno z nich je dělitelné trojkou
↑ simcilka:,
to si nasla dokonaly argument na delitelnost 5-tymi
A vsimni si ze ked mas 5 cisiel za sebou, tak mas v nich aj 3 cisla za sebou a pouzi ten isty postup ako na 5.
Stránky: 1