Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám tento příklad, měl by vyjít 5 (podle http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … %5E2%29%29), ale někde je chyba a nevím kde:) Díky moc za pomoc.
(5a/(a+x) +5x/(a-x) + (10ax)/(a^2-x^2))*(a/(a+x) +x/(a-x) - (2ax)/(a^2-x^2)) =(5a+5x+10ax)*(a+x-2ax)=5a^2+10ax+5x^2-20a^2x^2
↑ Rumburak:
Aha, díky.. Zrovna v tomhle případě bych vesele krátil (a+x).(a-x).. V součinu to je, stejný to je a krátit nelze? Matematika je zvláštní:)
Georrge napsal(a):
↑ Rumburak:
Aha, díky.. Zrovna v tomhle případě bych vesele krátil (a+x).(a-x).. V součinu to je, stejný to je a krátit nelze? Matematika je zvláštní:)
Je mi líto, ale vůbec netuším, na co se teď ptáš, CO chceš krátit S ČÍM a KDE ?
Matematiku - na rozdíl od některé poesie - nelze pojímat mlhavě, ale pouze pregnantně. Připouštím, že to někomu může připadat zvláštní. :-)
↑ Georrge:
Musíme být přesní: krácení zlomků se provádí podle vzorce
(1)
,
pokud zlomek na levé straně má smysl, tj. je-li
.
Vzorec (1), jehož platnost za uvedených předpokladů se dá dokázat, je velmi obecný a můžeme ho aplikovat i na mnohé konkretnější situace,
kdy na místě roměnných A, B, C vystupují konkretnější (a složitější) výrazy , třeba
.
V tomto konkretním případě tedy je
.
Naproti tomu výraz
, i když i v něm se násobí, neodpovídá přesně obecnému tvaru
ze vzorce (1),
proto v něm krácení nezle provádět.
Pořád s tím nemohu hnout.
První výraz (5a/(a+x) +5x/(a-x) + (10ax)/(a^2-x^2)) jsem upravil na 5a^2+5x^2+10ax/(a^2-x^2)
Druhý výraz (a/(a+x) +x/(a-x) - 2ax/(a^2-x^2)) jsem upravil na a^2+x^2-2ax/(a^2-x^2)
Pak jsem roznásobil oba výrazy: 2a^2+5x^2+10ax/(a^2-x^2)*a^2+x^2-2ax/(a^2-x^2) a vyšel mi tento nesmysl: 15a^2x^2+20a^3x+5a^4+5x4+5x^2a^2/a^4-2a^2x^2+x4