Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 12. 2011 19:23

arahusky
Zelenáč
Reputace:   

Neznámé číslo - Weckyho problém

Na stole leží neznámé číslo x (x: 1 – n). Hraje n-hráčů. Cílem hry je dané číslo neuhodnout. Každý musí hádat právě jednou. Jakmile hráč řekne číslo, řekne mu porotce, zda uhodl, či nikoliv. Jestli uhodl, hra končí a daný hráč prohrává. Pokud ne, vypadává ze hry (jeden z vítězů) a ostatní hráči hádají dané číslo z množiny 1 – n, ovšem bez již řečeného typu.
Problém je triviální. Hledám pozici, v které budu mít nejmenší šanci na uhodnutí čísla (jak už bylo řečeno, žádné pořadí, jak se má hádat neexistuje, hráči hádají náhodně).
Pokud by to bylo možné, pak bych byl rád, za nějakou pravdepodobnostni funkci :)

#2 19. 12. 2011 23:23

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Neznámé číslo - Weckyho problém

první uhádne a prohraje s pstí 1/n. druhý prohraje, pokud první neuhádne a on sám uhádne, tj. s pstí (n-1)/n*1/(n-1)=1/n. pro další hráče už si to rozepiš sám;)

#3 20. 12. 2011 17:59

arahusky
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv:
Takže mám potom pst. stejnou i když hraje třeba 20 hráčů a já se rozhodnu hádat jako poslední, s hráčem, který hádá jako první (nebo třeba 11.)?
Já osobně jsem si totiž myslel, že ten poslední by měl mít pst. nejmenší.

#4 20. 12. 2011 18:09

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

přesně tak. když jsi vzadu, je sice menší pst, že na tebe dojde řada, ale když už na tebe dojde, máš o to vyšší pst, že prohraješ, takže se to navzájem vykompenzuje

Zápatí